Hlavní obsah

Sesazený šéf Pozemkového fondu se chystá radit církvím s restitucemi

Právo, Oldřich Danda

Církve mohou získat silného spojence ve sporech se státem kvůli církevním restitucím. K mání je totiž sesazený šéf Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Petr Šťovíček, který vracení církevního majetku doposud řídil. Kvůli údajným vazbám na obviněného lobbistu Ivo Rittiga ho v pondělí odvolal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odvolaný šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček

Článek

Šťovíček Právu řekl, že se vrací do advokacie a počítá s tím, že bude zastupovat církve v restitučních sporech. „Budu se věnovat církevním restitucím a restituentům a rád vytěžím v soukromé sféře zkušenosti ze státního sektoru. Nemám konkurenční doložku a mohu zastupovat jak stát, tak klienty z řad restituentů či církví,“ uvedl.

Podle sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba se případná spolupráce nedá vyloučit, ale určitě není na pořadu dne. „Teď máme vlastní týmy a s jejich prací jsme spokojeni,“ řekl Právu Holub.

Šťovíček je odvoláním a jeho důvody podle svých slov zaskočen. Jurečka šéfa Státního pozemkového úřadu včera odvolal bleskově, poté, co televize Nova odvysílala fotografie, na kterých Šťovíček předává Rittigovi obraz, na němž je mocný lobbista vypodobněn jako řecký bůh Zeus s blesky v rukou.

„Odvolat ředitele Šťovíčka jsem se rozhodl poté, kdy mi nedokázal uspokojivě vysvětlit informace, které se v souvislosti s ním v uplynulých dnech objevily v médiích. Ztratil moji důvěru, a proto jsem ho z funkce odvolal. Není nadále možné tolerovat, aby se tak vysoce postavení státní úředníci scházeli s takovými lidmi, jako je pan Rittig,“ uvedl Jurečka.

Dodal, že Šťovíčkovo vysvětlení, že „pozvání od pana Rittiga nelze odmítnout“, musel odmítnout.

Jurečka se minulý týden zbavil i vedoucího své kanceláře Lubomíra Poula, který během vlády Petra Nečase působil jako šéf Úřadu vlády. Rozloučil se s ním poté, co se začalo veřejně probírat, že Poul zřejmě předával tajné dokumenty Janě Nagyové, které pak skončily u Rittiga.

Pomsta Rittigova koně

Šťovíček soudí, že odvolání bylo účelové. „Byl to zástupný důvod, jak mě odstranit. K Rittigovi nemám žádný vztah. Od té oslavy jsem ho neviděl a nikdy jsem s ním nebyl v kontaktu,“ řekl Právu.

Podle něj je zvláštní, proč se po více než roce objevily fotky ze soukromé oslavy. „Podle mého je to Rittigova pomsta, protože jsem v říjnu propustil náměstka Zdeňka Kvasničku, který je ve skutečnosti jeho člověk,“ poznamenal.

Rittiga podle svých slov viděl dvakrát třikrát v životě. „Nikdy jsem se s ním nebavil, jen jsem se nachomýtl na oslavě jeho narozenin,“ dodal. Od koho dostal pozvánku, si nepamatuje.

„Osobně jsem se s Rittigem neznal, ale nesmíte zapomenout, že v době, kdy byla ta oslava, byl ministrem zemědělství Bendl. A o jejich vazbách se tehdy všeobecně vědělo,“ poznamenal Šťovíček. Poslanec ODS Petr Bendl se zná s Rittigem z podnikání, Bendlova bývalá manželka Tamara měla s obviněným podnikatelem v minulosti luxusní obchody v Pařížské ulici v Praze.

Námět obrazu vymyslel malíř

Šťovíček podle svých slov chápe, že vzhledem k Rittigově pověsti vypadá darovaný obraz nepatřičně.

„Mrzí mě to, že mi to pan ministr nenechal vysvětlit. To nebylo minulý týden. Ale v době, kdy Rittig nebyl stíhaný, ani obviněný, a na té oslavě byla půlka Prahy, řada podnikatelů, kteří nejsou žádní zločinci. V té době se spousta lidí chtěla k němu dostat,“ podotkl Šťovíček.

Motiv obrazu, na kterém je Rittig vyveden jako Zeus, prý vymyslel malíř. „Takovým lidem je těžké vymyslet originální dárek. Tak mě napadl portrét. Již dříve jsem takový dárek nechal udělat. Malíři jsem pouze řekl jméno a on sám namaloval Dia,“ uvedl odvolaný šéf SPÚ.

Ohradil se i vůči Jurečkovým slovům, že se bránil tím, že pozvání od Rittiga nešlo odmítnout. „Pan ministr to popletl, určitě jsem mu neříkal, že se neodmítá pozvání Rittiga, ale říkal jsem, že se neodmítá pozvání na oslavu padesátin,“ poznamenal.

Premiér s odvoláním souhlasí

O tom že by chtěl Jurečka odvolat šéfa SPÚ, se spekulovalo již dlouho. Jako důvod se zmiňovaly církevní restituce a údajné pomalé vydávání pozemků církvím. Jurečka tento důvod včera odmítl. Podle Šťovíčka mu Jurečka pouze jednou vytkl, že si církve stěžují, že úřad neřeší složitější případy odděleně.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jehož ministr o rozhodnutí informoval, Šťovíčkovo odvolání podpořil. „Z hlediska zlepšení pověsti státní správy bude vhodné, pokud se funkce ředitele Státního pozemkového úřadu obsadí novým člověkem, nezatíženým podezřelými vazbami,“ napsal Právu Sobotka.

ČSSD se přitom obávala, že ministerstvo zemědělství pod vedením lidovců půjde příliš na ruku církvím při vydávání majetku. Pod resort právě spadá SPÚ, který Šťovíček řídil.

Reklama

Výběr článků

Načítám