Hlavní obsah

Křeček si nedal pozor na pusu, ombudsmanka mu zakázala mluvit

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé na internetu podepisují petici za odvolání Stanislava Křečka (ČSSD) z postu zástupce ombudsmana. I přesto, že ombudsman, stejně jako jeho zástupce, je podle zákona neodvolatelný. Autorům petice vadí jeho slova v rozhovoru pro Lidové noviny. V něm se Křeček zastal ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a násilí, které rozpoutaly pořádkové síly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

Článek

„Pokud se páchá násilí na obou stranách, nelze vyzvat pouze jednu stranu, aby násilí nepáchala. Násilí může vláda zabránit jen násilím. Když na barikádách demonstranti střílejí, musí totéž dělat i ti, co chtějí střílení zastavit,“ řekl Křeček.

„Janukovyč může být jakýkoli, ale byl zvolen ve svobodných volbách a to je velice nebezpečné pro budoucnost, protože když se tam vyhlásí mimořádné volby, kdo je bude respektovat?“ uvedl také Křeček.

Autoři petice Josef Tlustý a Nikola Schmidt pochybují o Křečkově způsobilosti zastávat funkci zástupce ombudsmana.

„Pan Křeček nejspíše neví, že násilí bylo v první řadě použito ze strany vládních sil proti pokojným demonstrantům! Pan Křeček zřejmě též není obeznámen s tím, že násilí v Kyjevě je postupně rozdmýcháváno provokatéry, které mají legitimizovat vyhlášení výjimečného stavu! Ale především pan Křeček zřejmě nevnímá, že na současném stavu se podepsala prezidentova nečinnost a ignorování těchto demonstrantů v průběhu více než dvou měsíců. Jeho hra na dialog s opozicí je od začátku hrou falešnou a zdržující s cílem získat čas pro přeskupení bezpečnostních sil, které platí hotovými penězi,“ píší autoři petice.

Ombudsmanka Anna Šabatová vydala stanovisko, v němž Křečka požádala, aby mlčel. „Požádala jsem i svého zástupce, aby se rovněž zdržel vyjádření, která by mohla snižovat vážnost instituce veřejného ochránce práv a důvěru veřejnosti v ni,“ píše se v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám