Hlavní obsah

Vítkov si připomene upálení Jana Zajíce

Právo, Denisa Telaříková

Student šumperské průmyslovky Jan Zajíc se před 45 lety (25. února 1969) upálil na Václavském náměstí v Praze, aby národ znovu probudil. Byl to druhý největší protest proti okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy hned po upálení Jana Palacha. U příležitosti výročí uspořádali studenti Gymnázia Šumperk ve spolupráci s občanským sdružením Pant putovní výstavu s názvem Příběh Jana Zajíce.

Foto: Archiv Moniky Horsákové

Zemřel za ideály své vlasti. To v roce 1969 napsali studenti šumperské průmyslovky na pietní místo ve vestibulu školy, kde také vybírali peníze na Zajícův pohřeb.

Článek

Aby se na Zajícův čin nezapomnělo, pořádá každý rok město Vítkov pietní vzpomínku u jeho hrobu a uděluje Ceny Jana Zajíce mimořádně úspěšným studentům. Letošní výročí tohoto vítkovského rodáka si lidé připomenou právě v pátek 21. února odpoledne.

Foto: Archiv Moniky Horsákové

Jan Zajíc

„O půl čtvrté akci zahájíme slavnostní vernisáží výstavy fotografií Dalibora Bednáře Lidé na pouti, pak se přesuneme na městský hřbitov k hrobu Jana Zajíce, kde se uskuteční pietní vzpomínka. V 17 hodin na městském úřadě předáme Ceny Jana Zajíce dvěma studentům,“ sdělil Právu vítkovský starosta Pavel Smolka (SNK ED). Upozornil, že akci poté slavnostně završí koncert kytarového mága Štěpána Raka.

Foto: Archiv Moniky Horsákové

Snímek z pohřbu Jana Zajíce

Oceněni letos budou dva studenti ve dvou kategoriích: do 15 a nad 15 let. „Cenu obdrží žák Základní školy Melč, třináctiletý Adam Straka, který zažívá obrovské úspěchy v motokrosu. Vyhrává soutěže mezinárodní i celorepublikové,“ popisoval starosta.

Druhým oceněným je vítkovský student sexty víceletého gymnázia Vít Mužík. „Od primy patří k nejlepším žákům školy a je úspěšný v řadě celorepublikových soutěží. V roce 2012 například získal prestižní cenu Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského za celostátní vítězství v dějepisné olympiádě,“ upřesnil Smolka.

Putovní výstava

Aby se o Janu Zajícovi dozvěděla veřejnost co nejvíce, vytvořilo vloni ostravské občanské sdružení Pant dokument. Třináctiminutový snímek vznikl ve spolupráci se studenty na Slezské univerzitě v Opavě. Film se promítá ve školách v rámci dějepisu, zajímavé je v něm například to, že ukazuje Zajícovy dva sourozence. Konkrétně i to, jak se jeho bratr Jaroslav a sestra Marta vyrovnávali s jeho dobrovolným odchodem ze světa.

V letošním školním roce studenti semináře moderních dějin šumperského gymnázia vytvořili projekt putovní výstavy pro školy o Janu Zajícovi. Slavnostní vernisáž bude v prostorách Galerie Karolina Univerzity Karlovy v Praze v pondělí 24. února, na Moravě se uskuteční ve čtvrtek 27. února v Galerii mladých Vlastivědného muzea v Šumperku.

Sdružení Pant provozuje například i vzdělávací webový portál moderni-dejiny.cz, který se snaží učitelům, studentům a žákům zpopularizovat moderní historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám