Hlavní obsah

Šťouravého občana obec odstřihla od informací, ministerstvu se to nelíbí

Právo, Patrik Biskup

Karel Pressl z Tlučné na Plzeňsku je šťoural, který veřejně poukazuje na nepravosti ze strany vedení obce. Radním došla trpělivost a 39letému muži utnuli zdroj informací, aby do obecních záležitostí už nemohl strkat nos. Schválili totiž usnesení, podle kterého už mu nebude obecní úřad poskytovat žádné informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozhodnutí obce neposkytovat Karlu Presslovi informace

Článek

„Ze strany pana Pressla dochází permanentně ke zneužívání těchto informací, k osočování a nařčení občanů v rozporu s dobrými mravy,“ zdůvodnil krok radních starosta Tlučné Stanislav Volf.

Podle něho je Pressl psychicky narušený člověk. „Nevede válku jen s obcí, likviduje i lidi kolem sebe. Napadá občany a dělá jim různé naschvály. Jeden z nich už se dokonce z toho psychicky zhroutil. S dalšími institucemi se soudí, je to blázen,“ tvrdí starosta.

Jenže rozhodnutí radních zřejmě nebude mít dlouhého trvání. „Obecně mohu říci, že nelze a priori odmítnout poskytování informací tímto způsobem,“ reagovala Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Pressl se už také na ministerstvo obrátil s tím, aby podle něho nezákonné a diskriminační usnesení, jež je účelově směřované tak, aby došlo k zabránění získání nových důkazů o dalším protiprávním konání představitelů obce, zrušilo.

Škoda tři čtvrtě miliónu

Na základě Presslova podnětu už policie šetří například nevýhodný prodej obecních pozemků a nedávno dokonce dalo Presslovi za pravdu ministerstvo školství, když označilo přijímací řízení do místní mateřské školky za netransparentní a zrušilo desítky správních rozhodnutí.

„Snažím se jen dohlížet na to, aby zvolení zástupci obce hospodařili v zájmu občanů, a ne ve svůj vlastní prospěch. Asi se jim nelíbí, že jim chci vidět pod pokličku. Žádný blázen nejsem, mám zaměstnání, rodinu a děti. Jestli je psychická nemoc smysl pro spravedlnost, tak tuhle starostovu diagnózu beru,“ prohlásil vysokoškolsky vzdělaný Pressl.

Ten například zjistil, že v posledních letech obec odprodávala některé pozemky výrazně pod cenou, a to i některým zastupitelům a jejich rodinným příslušníkům. „Za období od března 2012 do prosince následujícího roku jsem vyčíslil škodu obci až na 750 000 korun,“ sdělil Pressl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám