Hlavní obsah

ANO spustilo na svých ministerstvech audity. Sobotku mrzí, že to Babiš neřekl vládě

Ministerstva financí, pro místní rozvoj, dopravy, spravedlnosti, obrany a životního prostředí, které vedou ministři hnutí ANO, spouštějí v těchto dnech hloubkové audity hospodaření. Cílem je zjistit, v jakém stavu se resorty nacházejí. Uvítal je i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který si však zároveň posteskl, že jej o tomto rozhodnutí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) neinformoval na středečním jednání kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přicházejí na jednání vlády

Článek

Kontrola hospodaření se má vztahovat na období posledních pěti let a koordinuje ji ministerstvo financí.

„Audity se budou týkat také nemovitostí, které jednotlivé resorty vlastní, budou nás samozřejmě zajímat úvěry a další závazky ministerstev a projdeme i smlouvy zaměstnanců či manažerů státních firem,“ okomentoval kontrolu náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

„Prověřování hospodaření jsem na některých odborech zahájila hned po svém nástupu do funkce. Připravované zakázky - zejména ty objemově velké - posuzujeme z hlediska účelu a úspornosti,“ řekla k auditu ve svém resortu ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Premiér Sobotka uvedl, že provedení kontrol hospodaření ministerstev je v souladu s tím, co po jednotlivých šéfech resortů požadoval. Kdyby však Babiš o auditech hovořil na jednání kabinetu, mohla vláda schválit hloubkové prověrky pro všechny své členy. Sobotka to řekl českým novinářům při pracovní návštěvě v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám