Hlavní obsah

Transparency International žaluje radní Prahy 6, měli způsobit škodu za desítky miliónů

• Aktualizováno

Nezisková organizace Transparency International (TI) podala na konci minulého týdne trestní oznámení na radní z Prahy 6. Způsobili údajně škodu za skoro 100 miliónů korun. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informoval analytik TI Jiří Fiala. Kauza se týká odkupu akcií společnosti Fimos. Radnice Prahy 6 s TI nesouhlasí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle TI byla majoritním akcionářem Fimos Tamara Kotvalová, tehdejší manželka poslance a vlivného politika ODS Petra Bendla. Bendl působil jako předseda dozorčí rady této společnosti. Funkci předsedy představenstva plnil advokát Tomáš Jindra, Bendlův poradce a údajně jeden z blízkých spolupracovníků kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga, uvedla TI v tiskové zprávě.

TI podezírá radní z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Rada a následně i zastupitelstvo a orgány radnicí vlastněné společností Sneo schválily koupi akcií v roce 2009. Šlo o obchod za 75 miliónů. Vedení městské části tak majitele firmy vyplatilo z dlouhodobého pronájmu areálu Na Dračkách ve Střešovicích, kde měly následně vzniknout byty. Peníze získané jejich prodejem chtěla Praha 6 použít na sociální účely. Dosud se tak ale nestalo.

"Z analýzy nájemních smluvních vztahů vyplývá, že část areálu již mohla být uvolněna v době plánování investičního záměru a nebylo tak třeba ji vykupovat z dlouhodobého nájemního vztahu do roku 2017," vysvětlil Fiala. Praha 6 přitom podle něj dostatečně nezohlednila rizika a případné ztráty, které se vyšplhaly do desítek miliónů.

Městská část Praha 6 s TI nesouhlasí. "Odmítáme tvrzení a způsob výpočtu, kdy se uvádí, že Praha 6 už přišla o téměř 99 milionů korun," napsal v prohlášení mluvčí radnice Adam Halmoši. Podle něj je naopak celkový zisk z provozování areálu v letech 2009 až 2013 zhruba 26,5 miliónu korun.

V uplynulých měsících podle Halmošiho probíhala příprava pozemku pro zahájení stavby bytových domů, například demoliční práce nebo odvoz toxického odpadu.

"Na výstavbu bytových domů v areálu bylo vydáno pravomocné stavební povolení dne 28. března 2012. Je zpracována projektová dokumentace a mají zde být vybudovány dva bytové domy. Podle odhadů se počítá po zahájení prodeje bytů s výnosem přes miliardu," napsal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám