Hlavní obsah

Zeman zvažuje zrušení návštěvy Janukovyče

Novinky, ČTK, val, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odsoudil násilí na Ukrajině a konstatoval, že pokud neskončí, zváží zrušení pozvání prezidenta Viktora Janukovyče do ČR. Ukrajinský prezident měl přijet v dubnu.

Miloš Zeman zváží pozvání ukrajinského prezidentaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Budu samozřejmě pozorně sledovat vývoj situace na Ukrajině  a nemohu vyloučit, že bude-li tato situace dále eskalovat, a nedojde- li do dubna ke smírnému řešení, pak těžko lze pozvat na návštěvu toho člověka, kde na ulicích jeho hlavního města umírají lidé a to nejenom demonstranti, ale také policisté,” řekl ve středu Zeman.

Zmínil, že návštěvu plánoval v době, kdy se Ukrajina chystala podepsat dohodu s EU a nebylo pochybností o tom, že k tomu dojde. „Bylo to v době, kdy se demonstrace nekonaly,“ zdůraznil Zeman.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Prezidenti Ukrajiny a ČR Viktor Janukovyč a Miloš Zeman

Podle něho by situaci na Ukrajině mohly řešit předčasné volby. „V angličtině bylo takové přísloví ballots not bullets, což znamená volební lístky, nikoliv kulky. Byla to slovní hříčka založená na podobnosti těchto dvou slov, takže přál bych si, aby lidé na Ukrajině vhazovali volební lístky do uren, a nikoli aby oni sami končili v těch urnách,” řekl Zeman.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček přijal ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu tlumočil Zemanovo stanovisko.

Janukovyč by měl jednat, tvrdí Kmoníček

„Nástroje k řešení problému jsou zcela v rukách prezidenta Janukovyče, a je tedy na něm, aby vydal příslušné rozkazy ozbrojeným složkám k okamžitému ukončení konfliktu," uvedl Kmoníček.

„V této roli ho žádný jiný aktér nemůže nahradit, je to prezident Janukovyč, který zde nese rozhodovací pravomoc, jakož i politickou a lidskou odpovědnost, kterou nyní musí přijmout,” dodal Kmoníček.

V České televizi uvedl, že ukrajinský velvyslanec je vývojem v zemi otřesen a šokován.

Chovanec: Příliv migrantů může být problém

Chovanec ve středu při příchodu na jednání vlády uvedl, že s ohledem na situaci hodlá trvat na zachování vízové povinnosti mezi oběma zeměmi, byť nevyloučil, že v případě eskalace násilí by mohl názor s ohledem na humanitární situaci přehodnotit.

„Na Ukrajině začala občanská válka. Režim se pravděpodobně v současné době  snaží nasazením armády převzít kontrolu,” řekl k situaci Chovanec. Vývojem v zemi na hranici Evropské unie se bude ve středu zabývat i česká vláda. „Velmi nás to trápí, samozřejmě,” dodal Chovanec.

Foto: Reuters

I demonstranti ve Lvově začali stavět barikády z převrácených aut.

Vízový styk pro ukrajinské občany přijíždějící do Česka by se podle něj zatím neměl „rozmělňovat”. Cílem je, aby nedošlo k masivnějšímu přílivu Ukrajinců do střední Evropy, uvedl. „Pokud by se tam zhoršila humanitární situace, tak já nemohu vyloučit změnu názoru,” řekl novinářům.

Kroky vlády reagující na ukrajinskou situaci hodlá podpořit i opoziční ODS. Uvedl to její místopředseda Jan Zahradil. „Násilné střety a rostoucí počet mrtvých jsou tragédií, která destabilizuje celou zemi i okolní region. V této kritické situaci je zapotřebí, aby česká zahraniční politika působila jednotně,” uvedl v tiskovém prohlášení.

Schwarzenberg: Vývoj na Ukrajině mě děsí

„Vývoj na Ukrajině mne opravdu děsí. Zpráva o pětadvaceti mrtvých v Kyjevě je strašná. Je nutné, aby bezpečnostní složky Ukrajiny byly upozorněny, že tímto způsobem uvrhnou svou zemi do ještě horšího stavu,“ reagoval exministr zahraničí a předseda zahraničního výboru Sněmovny Karel Schwarzenberg.

„Neústupnost a bezohlednost bohužel vytvořily tuto tragickou situaci. Zajisté se pozornost celé Evropy teď musí soustředit na Ukrajinu a čelní představitelé Evropské unie i našeho státu by se měli snažit co nejvíc přispět k utlumení násilí a zprostředkování přijatelného kompromisu,“ uvedl na adresu vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg promluvil v Tříkrálovém projevu

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a člen zahraničního výboru Jiří Mihola, uvedl, že se na středečním jednání výboru nedohodli na jasném stanovisku.

„Nedobrali jsme se na zahraničním výboru usnesení, předseda (Karel Schwarzenberg) konstatoval, že když nemáme něco konkrétního, čím bychom mohli pomoct nebo jak věc posunout dál, tak nemá smysl přijímat jalová usnesení,“ řekl Novinkám.

Pozvání prezidenta Viktora Janukovyče do České republiky, podle něj by mohlo mít i pozitivní dopad. „Předpokládám, že vím, proč ho pan prezident zve. Může to mít pozitivní efekt v tom, že mohou některé věci probrat nebo si je vyjasnit napřímo,“ vysvětlil.

Okamura: Masová imigrace Ukrajinců by měla velice negativní důsledky

Podle předsedy hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury by měl Janukovyč vyhlásit předčasné volby. „Myslíme si, že by to bylo absolutně nejlepší řešení. Je potřeba, aby se znovu rozdaly karty, aby se celá situace uklidnila. Rovněž odmítáme jakékoli násilí na obou dvou stranách,“ řekl Novinkám.

„Česká republika by mohla proaktivně pomoci zprostředkovat nějaká jednání, být například aktivnější na poli Evropské unie,“ uvedl.

Případná masová imigrace Ukrajinců by podle něj mohla směřovat do České republiky, což by mohlo mít velice negativní důsledky.

Střety pokračují 

Protivládní protesty na Ukrajině po téměř třech měsících eskalují. Podle informací tamního ministerstva zdravotnictví z dnešního dopoledne si vyžádaly 25 mrtvých.

Prohlášení ministerstva kromě jiného rovněž uvádí, že s vážným zraněním bylo hospitalizováno 241 osob. Je mezi nimi 79 policistů a také pět novinářů. Policii se podařilo ovládnout půlku náměstí Nezávislosti, hlavního centra protivládních demonstrací, ale stoupenci opozice stále drží pozice za hořícími barikádami z pneumatik a dřeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na kyjevském náměstí Nezávislosti zuří střety mezi demonstranty a policií Video: Reuters

Spojené státy vyzvaly ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby stáhl z kyjevských ulic vládní jednotky nasazené proti demonstrantům. Washington má „vážné obavy” z vlny násilí, která propukla v úterý.

Anketa

Měl by Miloš Zeman zrušit pozvání ukrajinského prezidenta Janukovyče do ČR?
Ano
79,1 %
Ne
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10535 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Ukrajině se nedohodli, už 25 mrtvých

Provizorně zbudované středisko opozice, budovu odborů na hlavním náměstí v Kyjevě, zachvátil v noci požár. Stalo se to za pokračujících srážek opozice...

Výběr článků

Načítám