Hlavní obsah

Spolupráci s Kaslem by měl primátor přehodnotit, tvrdí Hudečkův náměstek Vávra

– Praha
Novinky, jas

Jiří Vávra, šéf pražské TOP 09 a první náměstek primátora Tomáš Hudečka má výhrady k další spolupráci primátora s poradcem Janem Kaslem. Ten by měl být v komunálních volbách lídrem hnutí ANO. Kasl je podle Vávry nedůvěryhodný a TOP 09 navíc nemá důvod, aby pomáhala hnutí Andreje Babiše etablovat se v hlavním městě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Vávra (TOP 09)

Článek

Jak vnímáte, že Jan Kasl, který bude  kandidovat za hnutí ANO, je poradcem primátora Tomáš Hudečka (TOP 09)? Nedoporučil byste primátorovi, aby spolupráci přehodnotil?

Osobně doporučuji jak panu primátorovi, tak mým kolegům, aby to učinili, protože se nedomnívám, že bychom za TOP 09 měli pěstovat vztahy s ANO a rozhodně ne s člověkem, který se vůči nám nezachoval nijak korektně.

Pokud nejprve pracuje s námi, neřekne jediné slovo, pokud pracuje se Starosty a nezávislými (STAN), neřekne jim totéž a souběžně s tím dlouhou dobu vyjednává s ANO, tak myslím, že to není člověk, o kterého by se měla TOP 09 v Praze opírat.

Je pro vás, za předpokladu, že obě strany uspějí, po volbách představitelná spolupráce?

Tuto možnost zde příliš nevidím. Pokud si člověk dá na něco jednou ruku, tak v této zemi, kde neplatí ani smlouvy, to slovo platí. Tady jsem ten pocit úplně nezískal. Za druhé se obávám, že naši voliči by nebyli potěšeni tím, že bychom etablovali praktiky ANO a vůbec osobu pana (Andreje) Babiše do Prahy.

Jak budou voliči vnímat, že TOP 09 v Praze nekandiduje se STAN?

To je věc, která je trošku nedorozuměním, protože my jsme nikdy neřekli Starostům a nezávislým, že s nimi kandidovat nechceme. Řekli jsme, že se podíváme, jakým způsobem budou mít postaveny své kandidátky, kde budou mít organizace, jak tam budou silní, jací tam budou lidé.

To není proto, že bych chtěl někoho někomu kádrovat, toho jsem dalek, ale přece jenom si vyhrazuji určité právo kontroly nad tím, kdo v které straně je a s kým tu spolupráci uzavřít můžeme. Už v minulosti jsem Starostům a nezávislým nabídl, že není problém je informovat o tom, koho jsme v minulosti zamítli nebo koho se k nám snažily různé šedé eminence pražské politiky dostat.

To byla přátelská rada a návrh s výpomocí, jak tomuto problému předejít i u nich. Když tomuto problému předejdeme, jsme schopni se bavit klidně o předvolební nebo povolební koalici. Ty dveře nejsou uzavřeny.

Zmínil jste šedé eminence, můžete být konkrétnější?

V minulosti zde byl problém v tom, že ve všech obvodech, které máme -  tzn. Praha 4, Praha 10 a Praha 5 se k nám bývalí exponenti, především ODS, snažili dostat spoustu lidí.

Kolega na Praze 10 takto odmítl 30 či 40 lidí, o kterých jsme prokazatelně věděli, že k nám byli posláni. A vím, že nás to stálo nezměrné úsilí. Nijak nepodceňuji kolegy ze STAN, ale bylo kolem toho spousta práce, abychom uchránili TOP 09 od starých mocenských struktur v Praze.

Jakou má podle vás primátor Hudeček pozici ve straně, jaký je primátor?

Kolega se rozhodně snaží, neříkám, že vše je zalito sluncem, ale to je spíše na vnitrostranickou diskusi. Každý máme zodpovědnost za svoji gesci, kterou s lepší či větší měrou zvládáme. Občas trochu neumíme komunikovat naše schopnosti navenek, ale to je život.

Ale jinak spolupráce funguje.

Spolupráce vždy musí fungovat. Je celkem lhostejné, jestli uvnitř strany občas boucháme do stolu, jestli se tam občas škrtíme nebo něco horšího. Navenek se komunikuje normálně, což je základní atribut fungování kterékoliv normální politické strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám