Hlavní obsah

Sobotkova vláda hladce prošla. Poslanci řečnili skoro 12 hodin

Novinky, ČTK, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky v úterý podle očekávání získala důvěru Poslanecké sněmovny. Stalo se tak až ve večerních hodinách po celodenní diskusi nad programovým prohlášením kabinetu. Pro vládu hlasovalo 110 poslanců koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Kvůli zdravotním důvodům chyběl jeden z lidoveckých zákonodárců. Proti byli poslanci TOP 09 a ODS, komunisté se zdrželi a zákonodárci hnutí Úsvit při hlasování opustili jednací sál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka přijímá gratulaci od ministra financí Andreje Babiše poté, co Sněmovna vyslovila jeho vládě důvěru.

Článek

„Hlasování dalo docela zajímavý signál, který se týká určitého diferenciovaného přístupu opozičních stran k vládní koalici. To, že část poslanců odešla ze Sněmovny a snížila kvórum, to, že se část poslanců zdržela při hlasování, ukazuje, že vláda pro prosazování některých svých programových cílů může mít ve Sněmovně i širší podporu, než je 111 hlasů, které formálně tvoří koalici,“ ocenil po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

O důvěře rozhodovalo celkem 181 poslanců z celkového počtu 200. Pro jich bylo 110. Sobotkovu kabinetu by v úterý stačilo, kdyby získal jen 91 hlasů.

„Na základě dnešního jednání Poslanecké sněmovny vláda bude velmi intenzivně připravovat legislativní plán, konkrétní jízdní řád, harmonogram zákonů, které bychom chtěli připravit a předložit během letošního roku do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Sobotka.

Hlavním cílem vlády podle něj nyní bude připravit konkrétní návrhy zákonů a prosadit je v parlamentu. „Dnešní hlasování ukazuje na to, že pokud koalice vydrží jednotně a pospolu, tak má dost velkou šanci na to, aby dokázala svůj program zrealizovat,“ dodal premiér.

Šéfa ANO a vicepremiéra Andreje Babiše překvapila délka debaty. „Myslel jsem, že to bude kratší,” poznamenal. Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek doufá, že vláda vydrží celé volební období.

Sluší se vládě pogratulovat, řekl Kalousek

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska proběhla standardní debata o důvěře vládě. „Dle očekávání vláda získala důvěru a já jsem zdůvodnil, proč jsme jí důvěru vyslovit nemohli," řekl Kalousek.

„Sluší se sice vládě popřát hodně úspěchů, nicméně to programové prohlášení je zcela nevěrohodné. Opakuji, že vláda bohužel není vládou práva, neváží si zákonů, není rozpočtově odpovědná a připouští bezprecedentní korupční prostředí, které vzniká v osobě ministra financí a vlastníka Agrofertu v jedné osobě,“ uvedl.

Poslanci byli připraveni jednat i po půlnoci

„Konstatuji, že Poslanecké sněmovna vyslovila vládě důvěru,” řekl po sečtení všech hlasů předseda komory Jan Hamáček.

Hlasovalo se po jménech, vládu podpořilo 110 poslanců, proti se jich vyslovilo 38. Zdrželo se 33 zákonodárců. Z hlasování se omluvil kvůli zdravotním důvodům koaliční poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal.

Už kolem 16. hodiny si poslanci odhlasovali, že mohou jednat až do pozdní noci. V tu chvíli za sebou měli už pětihodinovou debatu, zatímco bylo stále přihlášeno 30 řečníků, na něž ještě nepřišla řada. Debata se nakonec protáhla na téměř 12 hodin, kterým dominovala kritika opozice.

Na úvod vystoupil s projevem prezident Miloš Zeman, který vládě vytkl 15 obsahových rozdílů mezi programovým prohlášením a koaliční smlouvou.  Dodal ale, že není puntičkář a že vládě přeje úspěch. [celá zpráva]

Vzhledem k pohodlné koaliční většině a prohlášení poslanců opozičního Úsvitu, že při hlasování opustí sál, bylo od začátku prakticky jisté, že kabinet při hlasování důvěru získá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám