Hlavní obsah

Milí moji, a kde na to vezmete peníze, glosoval Zeman program vlády

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman se v úterý zúčastnil schůze Poslanecké sněmovny, která jedná o vyslovení důvěry vládě. Na adresu programového prohlášení kabinetu Bohuslava Sobotky připustil, že bude obtížné sehnat prostředky pro naplnění všech cílů obsažených v tomto textu.

Milí moji, a kde na to vezmete peníze, glosoval Zeman program vládyVideo: Novinky

 
Článek

Zeman se zhruba v polovině svého projevu dostal k programovému prohlášení vlády, konkrétně k bilanci mezi cíli a prostředky. „Tak jsem se chtěl zeptat, milí moji, a kde na to vezmete peníze?“ prohlásil směrem k členům vlády.

V rámci tohoto nesouladu podle něj mohou nastat čtyři scénáře. Vláda buď splní sliby za cenu dalšího neúměrného zadlužování, nebo rezignuje na sliby s tím, že „nebyly zasazeny do reálného ekonomického kontextu“. V opačném případě může dojít k „zacpání rozpočtových děr“ a k solidaritě bohatších s chudými, což bude zahrnovat také úpravu korporátní daně, DPH a zavedení sektorové daně. Nebo, řekl prezident, ministr financí Andrej Babiš během čtyř měsíců, tedy do projednávání státního rozpočtu, najde dostatečné rezervy na splnění vládních slibů. „V tom případě bude všechno v pořádku a my pana Babiše navrhneme na Nobelovu cenu za ekonomii,“ uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vystoupil v úterý na jednání Poslanecké sněmovny

Směrem k předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi Zeman poukázal na to, že dolní komora parlamentu má být dílnou, „ze které budou vycházet dobré zákony“. Prvním z nich má být podle Zemana zákon o státní službě, dalším zákon o prokázání původu příjmů a majetku a třetím zákon o státním rozpočtu.

Rád by, aby zákon o státním rozpočtu zahrnoval i vzrůst podílu investic, což je podle něj recept na to, jak se vypořádat s enormní nezaměstnaností. „Jinak se odsuzujeme k tomu, že nezaměstnanost dále poroste,“ uvedl.

V programovém prohlášení a koaliční smlouvě jsem našel 15 rozporů

Zeman podotkl, že je potřeba ukotvit programové prohlášení vlády v dlouhodobějším než čtyřletém horizontu. K tomu nabídl poslancům a vládě svou vizi čítající několik priorit. „Zůstaňme v evropském kontextu, zůstaňme na půdě kontinentu, který je nám vlastní,“ zněla první z nich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně

Poradil, aby se vláda inspirovala jednotlivými evropskými zeměmi, zejména skandinávskými. „I když nechci přehlížet problémy, které i skandinávské země mají, musíme konstatovat, že tyto země překonaly euroamerickou ekonomickou krizi daleko lépe než zbytek Evropy,“ konstatoval.

„Nikdo neplatí rád daně, ale skandinávský model, který vám doporučuji k úvaze, je typický nejen vysokým zdaněním. Je typický tím, že se zaprvé výnos z daní nerozkrade, zadruhé že tento výnos je rozumně investován. Investován do oblasti lidského potenciálu, ať už je to školství, nebo zdravotnictví,“ dodal.

Zemana poněkud zaskočilo, že k finálnímu textu programového prohlášení dostal také text programové části koaliční smlouvy. „A protože vynikám pečlivostí, v těchto dokumentech jsem našel 15 základních rozdílů,“ řekl.

Miloš Zeman přichází do Poslanecké sněmovnyVideo: Novinky

Rozdíly podle něj nebyly formulační nebo vyplývající ze zestručnění či naopak rozšíření dvou dokumentů. Například zatímco v koaliční smlouvě se uvádí, že má být snížena daň na léky, knihy a další komodity, v programovém prohlášení se píše pouze o lécích. „Takže kdybych byl právní puntičkář, jako že nejsem, tak bych dokonce prohlásil, že programové prohlášení vlády je porušením koaliční smlouvy. Ale já nic takového neřeknu, protože přeji této vládě úspěch,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám