Hlavní obsah

ON-LINE: Hlasování o důvěře vládě

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Bohuslava Sobotky získala v úterý důvěru poslanců. Hlasovalo pro ni 110 poslanců, jeden z lidoveckých zákonodárců se jednání nezúčastnil ze zdravotních důvodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka po celodenní rozpravě předstoupil krátce po desáté večer před poslance se závěrečnou řečí.

Článek

22:33 -Sobotkova vláda hladce prošla. Poslanci jednali skoro 12 hodin.

Koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky získala v úterý pozdě večer důvěru většiny poslanců. Proti vládě hlasovali podle očekávání zákonodárci TOP 09 a ODS, poslanci hnutí Úsvit odešli ze sálu, komunisté se zdrželi. Jednání ve Sněmovně trvalo s přestávkami téměř jedenáct hodin.

22:15 - Poslanci začali po jménech hlasovat o důvěře koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky.

22:14 - Předseda Sněmovny Jan Hamáček losoval, od kterého jména se bude hlasovat. Vylosoval sám sebe.

22:13 - Sněmovna se chystá na hlasování. Hlasovat se bude po jménech.

22:05 - Na Stanjuru nikdo nereaguje, rozprava byla uzavřena. Závěrečného slova se ujal premiér Bohuslav Sobotka.

22:02 - Poté, co všichni poslanci přihlášení do rozpravy promluvili, začal Stanjura směrem k vládě klást řadu tematicky širokých dotazů týkajících se programového prohlášení.

21:59 - Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura se dotázal premiéra, zda lze z jeho strany čekat odpovědi na otázky, které během úterka zazněly, nebo zda mají dotyční poslanci vznést své dotazy znovu při interpelacích.

21:56 - Posledním poslancem v rozpravě je zatím Karel Fiedler. Zkritizoval premiéra Bohuslava Sobotku za jeho odmítavý postoj vůči návrhu hnutí Úsvit o všeobecném referendu.

21:51 - Co nevidět se bude hlasovat, v rozpravě je poslední přihlášený.

21:46 - „Když jsem se před des hodinami přihlásila do rozpravy, myslela jsem si, že vám sdělím spoustu intelektuálních myšlenek,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová. „Je mi jasné, že argumenty, kterými jsem chtěla zpochybnit priority vládního programového prohlášení, se už nezdají být v tuto chvíli moc aktuální,“ dodala.

21:33 - Komunistická poslankyně Marta Semelová pochválila vládu za některé body vládního prohlášení. „Jsou zde body hodné podpory, jenže problém je v tom, že text je příliš obecný bez konkrétního nástinu řešení,“ uvedla.

Souhlasit lze podle ní například s valorizací důchodů, zvyšováním minimální mzdy nebo zvýšením počtu zaměstnanců úřadů práce. Naopak zkritizovala koaliční poslance za to, že odmítli její návrh na navýšení financí pro sociální služby.

21:27 - V rozpravě je přihlášeno už jen šest poslanců.

21:25 - Poslanec Ivan Adamec hovořil na téma dodávky energie a dostavby Temelína. V otázce těžby uvedl, že by se měla vláda zabývat například tím, zda horní zákon je tím, kterým je možné bránit krajinu před zahraničními investorskými zájmy.

21:10 - „Doufám, že veřejné zdravotnictví bude mít v této vládě alespoň zčásti takovou podporu, jakou ji má v celé Evropě,“ uvedl na adresu Sobotkovy vlády exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

20:52 -Ministr zemědělství Marian Jurečka opáčil, že problematiku zemědělského sektoru dobře zná. Během Bendlova projevu se prý podíval na koaliční prohlášení vlády Petra Nečase, a zjistil, že také tam řada věcí, které Bendl zmínil, chybí.

Dodal ale, že je připraven na diskusi a otevřen připomínkám z jakékoli strany. „Děkuji a těším se na diskusi,” uzavřel svůj projev.

20:47 - Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl upozornil na to, že si programové prohlášení v kapitole zemědělství vůbec nevšímá přemíry byrokracie uvnitř zemědělského sektoru. „Je tady opravdu velká spousta nesmyslů, které je možné odstranit,“ uvedl.

20:35 - Poslanec za Ústecký kraj se vyjádřil k neutěšenému stavu na severu republiky. Nevěří prý, že by vláda pomocí kroků, nastíněných v programovém prohlášení, dokázala tento stav napravit.

20:30 - Do rozpravy je ještě přihlášeno 11 poslanců. Slova se ujal Radim Holeček.

20:12 - Ministryně spravedlnosti Helena Válková přiznala, že je programové prohlášení v některých otázkách příliš kusé a neúplné. „Částečně je to tím, že jsme měli všichni omezený prostor na těch pět šest priorit,“ uvedla.

Jednání už trvá zhruba devět hodin.

19:58 -„Souhlasím s tím, co zde říkali moji kolegové z opozice,“ uvedl nezařazený poslanec Jiří Pospíšil. „Není možné naplnit sliby obsažené ve vládním prohlášení a současně nezvyšovat daně a nezvyšovat státní dluh.“

Na paškál si bývalý ministr spravedlnosti vzal kapitolu tohoto resortu. Podle něj obsahuje šest obecných tezí, na nichž lze podle něj demonstrovat hlavní problém celého prohlášení - přílišné zobecnění.

19:49 - Slova se ujal Jan Zahradník (ODS). Stejně jako Konečná zkritizoval nedostatečně řešenou otázku životního prostředí v programovém prohlášení.

19:42 - Poslankyně KSČM Kateřina Konečná uvedla, že Sobotkova vláda navazuje na vlády svých předchůdců. Programové prohlášení podle ní neobsahuje nic překvapivého. Nejvíc ji prý zklamal bod o novele zákona o odpadech. „Pane ministře, to myslíte vážně?“ obrátila se na ministra životního prostředí Richarda Brabce s tím, že se bude jednat pouze o novelu, která má navíc vejít v platnost až v polovině roku 2016.

19:36 - Do rozpravy je stále přihlášených 22 poslanců. Je pravděpodobné, že jednání o důvěře se výrazně protáhne. Poslanci si totiž už dřív odhlasovali, že budou případně jednat i po úterní půlnoci.

19:10 - Jana Černochová z ODS narazila na cestu ministra financí Andreje Babiše na Slovensko, kde se chtěl inspirovat v tom, jak úspěšně vybírat daně.

Podle Černochové se vláda moc upíná na slovenský přístup. Kdyby u našich východních sousedů všechno skvěle fungovalo, nebyl by podle Černochové důvod, aby se tolik Slováků stěhovalo do ČR.

Černochová se v souvislosti s probíhajícím utkáním v ledním hokeji mezi Českou republikou a Slovenskem na olympiádě v Soči ptala, jestli jde Andreji Babišovi spíš o Českou republiku, nebo Slovensko. „Komu fandíte v hokeji, pane Babiši?“ ptala se poslankyně ODS v další narážce na slovenský původ šéfa státní kasy.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se na její otázku drobně pousmál.

18:46 - V reakci na Schwarzenbergovu kritiku odpověděl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Prostor pro evropskou i zahraniční politiku je podle něj v programovém prohlášení dostatečný v poměru k dalším tématům.

Zvlášť téma evropské politiky je podle něj dostatečně zastoupeno. „Vláda odpovídá za zahraniční politiku jako celek,“ řekl Zaorálek k Schwarzenbergově výtce ohledně otázky, kdo bude zodpovídat za zahraniční politiku země. „Vláda musí mít jeden hlas,“ dodal.

18:41 - Karel Schwarzenberg by také chtěl zákon o zahraniční službě. Tato agenda by podle jeho mínění neměla být zahrnuta v zákoně o státní službě.

18:37 - Do diskuse se přihlásil někdejší šéf diplomacie ČR Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nelíbí se mu, že se vláda ve svém programu málo věnuje zahraniční politice. Chtěl by seznam všech lidí, kteří budou v budoucnosti odpovídat za zahraniční politiku. „Zahraniční politika je ve vládním programu na posledním místě,” uvedl.

Schwarzenberg by také rád, aby se vláda věnovala podpoře ochrany lidských práv ve světě a rozvojové pomoci.

18:30 - Místa vyhrazená pro členy kabinetu se pomalu začala plnit. Dorazil ministr financí Andrej Babiš (ANO) a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

18:15 - Schůze byla znovu zahájena. Ke kritice nepřítomných členů vlády se připojil i Zbyněk Stanjura (ODS).

18:05 - Schůze Sněmovny byla místopředsedou dolní komory Janem Bartoškem (KDU-ČSL) přerušena na 10 minut. Přestávku vyvolal poslanec KSČM Vladimír Koníček, který o ni požádal. Nelíbilo se mu, že se jednání o důvěře vládě neúčastní členové Sobotkova kabinetu, což by měli podle schváleného usnesení. Několik členů vlády totiž v sále chybí.

18:01 - František Laudát (TOP 09) zkritizoval jako řada jeho opozičních kolegů neurčitost a nekonkrétnost vládního programu. „Finanční plán na následující čtyři roky chybí,“ řekl. Podle jeho mínění není jasné, jestli program koaliční vlády je spíše pravicový, nebo levicový. „Program je bezpohlavní,“ dodal.

17:55 - Do rozpravy je stále přihlášeno 26 poslanců. František Laudát z TOP 09 ve svém vystoupení kritizoval vládní koncepci vzdělávání, podporu inovací a kapitolu dopravy.

17:24 - Jiří Dolejš kritizoval státní energetickou koncepci. „Není dostatečně objasněn požadavek ČEZ na garanci výkupní ceny elektřiny,“ uvedl v souvislosti s tendrem na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Ocenil ale, že by se expertní týmy měly věnovat tomu, jestli bude případná dostavba ekonomicky výhodná.

17:14 - Poslanec Jiří Dolejš potvrdil, že KSČM nebude hlasovat proti vládě, jeho spolustraníci se pouze zdrží hlasování. To, co vláda slibuje, podle něj stojí za pozornost, ale může se stát, že tyto sliby „nemusejí být naplněny“.

16:47 - Po několika opozičních poslancích se slova ujal Václav Votava (ČSSD). Ten se pozastavil nad tím, proč je kritizováno to, že vláda si za cíl vytkla nastolit v zemi pořádek.

16:32 - Poslanci pokračují v diskusi o tom, která z minulých vlád za co může.

Místopředseda Sněmovny Gazdík si posteskl, že „večer to na hokej zřejmě nebude”. Český tým hraje v olympijském turnaji se Slovenskem.

16:21 - Sobotka kritizuje předchozí pravicové vlády. Poslanci TOP 09 a ODS prý trpí ztrátou paměti a zapomínají, za co nesou odpovědnost.

16:14 - Premiér Sobotka hodlá bránit program vlády i v diskusi. Pravicovým opozičním stranám připomněl, že měly sedm let na to, aby zlepšily stav země. „Na vašem místě bych se do minulosti tolik nevracel,” doporučil kolegům, kteří často poukazovali na přešlapy minulých kabinetů ČSSD.

16:10 - Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák navrhl, aby poslanci mohli hlasovat po 21. hodině i po půlnoci. Návrh byl přijat.

„Strávíme tady spolu hezký večer, gratuluji Sněmovně,” ocenil hlasování místopředseda komory Gazdík.

16:03 - Stanjura překřtil vládu na kabinet „slibů a podpory”. Tvarů slova podpořit nalezl v programovém prohlášení celkem 114.

15:58 - Stanjura se ohradil proti projevu ministra Babiše, který hovořil o hospodaření Agrofertu. „Vy, kteří jste tleskali, jste buď zaměstnanci, nebo budoucí akcionáři,” vzkázal kolegům.

15:53 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že vládou naplánované výdaje vyčíslila ODS na 50 miliard.

15:45 - K diskusi je přihlášeno dalších 30 poslanců, oznámil kolegům místopředseda Sněmovny Gazdík.

15:34 - „Kdybysme neměli Klause, mohli jsme se mít lépe,” zareagoval Babiš na výtky poslanců ODS, kteří podle něj překroutili jeho výroky.

15:29 - Pavel Blažek (ODS) označil Babiše za kozla, který se stal zahradníkem. Marka Bendu zaujal Babišův slovník.

15:26 - Babišův projev sklidil potlesk kolegů i smršť faktických poznámek.

15:23 - „Kde jsou ty prachy?” tázal se Babiš s poukazem na železniční koridory, které podle něj stály 100 miliard korun, aniž by byl zřejmý výrazný posun v rychlosti železniční dopravy.

15:21 - „Občané potřebují mít pocit, že skončilo plýtvání a korupce,” uvedl Babiš. „Nejsme levicová vláda, jsme spíš opoziční smlouva, aby lidi věděli, kam ty peníze tečou,” dodal ministr.

15:14 - Babiš se podivil, jak to, že  úředník kontrolující výběr daní bere měsíčně 25 000 korun, zatímco v soukromém sektoru dostane minimálně dvakrát tolik. Šéfové státních podniků si oproti tomu přijdou na stovky tisíc měsíčně.

15:07 - „To, že mě nějaký estébák napsal na nějaký seznam, tak to je horší, než že se z politiků stal organizovaný zločin,” podivil se Babiš. Následně označil seznam za neúplný a přiblblý.

15:06 - Babiš připomněl, že právě Kalousek byl pro něj v minulosti symbolem korupce. Následně vyjmenoval některé případy, které podle něj s Kalouskem souvisí. „Pandury, gripeny, internetové loterie,” dodal Babiš. „Nemluvím o České exportní bance, což je hyperprů...” dodal Babiš.

15:02 - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl Kalouskovu kritiku ohledně konfliktu zájmů. Je připraven jej dopředu hlásit.

14:56 - Dienstbier se pokusil vyvrátit i další výtky, které opoziční poslanci adresovali kabinetu. Ministr připomněl Miroslavu Kalouskovi jeho účinkování v minulých kabinetech a jejich korupční skandály. „Byl bych rád, aby opoziční kritika byla v korektním duchu,” dodal.

14:50 - Ministr Jiří Dienstbier odmítl výtky, že program vlády je v rozporu s koaliční smlouvou. Ta je podle něj součástí programového prohlášení.

14:47 -  Poslanci se přou o metodiku nezaměstnanosti nyní a v minulosti, kdy ekonomika rostla.

14:41 - Zaorálkovo vystoupení donutilo reagovat i další občanské demokraty.

14:38 - Petr Fiala polemizoval se Zaorálkovým tvrzením stran vlivu výše minimální mzdy na nezaměstnanost a znovu kritizoval obecnost programu.

14:29 - Zaorálek varoval před dalším růstem nerovnosti ve společnosti. „Ta společnost není v pořádku,” doplnil  s poukazem na to, v jakém stavu vláda zemi přebírá.

14:26 - Zaorálek připomněl, že Nečasova vláda se podílela na destrukci důvěry v instituce i destrukce hodnot. „Tato společnost je z toho frustrovaná,” konstatoval s poukazem na některé kauzy předchozího kabinetu. „Je velmi předčasné mluvit o tom, že známe cestu ven,” doplnil.

14:18 - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vytkl opozici přílišnou obecnost kritických připomínek. Oponoval Fialovu tvrzení, že zvýšení minimální mzdy povede ke zvýšení nezaměstnanosti.

14:17 - Fiala se opakovaně odkázal na výhrady, které vznesl vůči kabinetu prezident Zeman. Zdůraznil přitom, že ODS kabinet nepodpoří.

14:14 - Podle Fialy povedou kroky vlády ke zvyšování nezaměstnanosti a zhoršení ekonomické situace státu.

14:11 - Předseda ODS Petr Fiala zopakoval výhrady občanských demokratů. Program vlády označil za nedůvěryhodný a nekonkrétní. I on se tázal po zdrojích, z nichž chce vláda program financovat. „Jsou to typická levicová řešení, která nemohou vést k řešení problémů,” dodal.

Fiala připomněl sliby sociálních demokratů z roku 2002, kdy tehdejší vláda nakonec musela přiznat, že plány „nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce”.

13:59 - Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura volal po změně systému, aby poslední slovo měli občané. „K tomu je nezbytný zákon o referendu,” dodal.

13:54 - Petr Gazdík (TOP 09  a STAN) uvedl, že některé body programu vlády mu mohou být sympatické, nicméně nevěří v jejich naplnění. „Kde, jak, za kolik?” položil si otázku, kde chce vláda získat finance.

13:51 - Jermanová se ohradila, že starostkou se stala jako nezávislá a že své členství v ODS nikdy netajila. „Jsem velmi ráda, že už v řadách ODS nejsem. Projevy mých předřečníků mě v tom jen přesvědčily,“ reagovala.

13:49 - Místopředsedkyně Jaroslava Jermanová zkritizovala principiální dělení na opozici a vládu a to, jak lidé mění názory podle toho, na které straně spektra se právě nacházejí. Toho využil Adolf Beznoska z ODS, který připomněl, že Jermanová byla léta starostkou i krajskou zastupitelkou za ODS. „To, co tady paní místopředsedkyně předvedla dnes, je neuvěřitelný názorový obrat,“ uvedl.

13:35 - „Vítáme skutečnost, že se mandátu ujímá vláda, která vzešla z demokratických voleb,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vláda podle něj nechová úctu k zákonům. „Vláda vznikla na tom, že souhlasila a podpořila ignorování jednoho zákona,“ uvedl na adresu jmenování Andreje Babiše ministrem financí. „Dokud jakékoli zákony platí, musí být dodržovány bez výjimky,“ dodal.

Do Babiše se pustil také v poznámce ohledně korupce. Ministr financí a majitel Agrofertu v jedné osobě podle něj jen „ve výjimečných případech nebude v konfliktu zájmů“. Jako takový může podle Kalouska využívat i přísně utajované informace z bankovní rady. „Ministr financí má ze své funkce volný přístup k těmto údajům,“ řekl.

13:17 - Podle Filipa někteří ministři neunesou tíhu angažmá, budou muset býti vyměněni a doporučil premiérovi, aby měl v tom případě šťastnější ruku.

13:12 - Filip očekával změnu v zahraniční politice, která však v programu vlády chybí. Čekal rovněž jiný tón v oblasti sociální a zdravotnické politiky.  „Nemohu jinak než trpělivě kontrolovat jednotlivé kroky vlády, abychom se za čtyři roky dočkali alespoň toho, že stát bude lidem sloužit a bude méně zadlužený,” dodal.

13:11 - „Vládní prohlášení je chybné a ukáže se to brzy,” uvedl Filip k otázce daňového systému, který byl podle něj poškozen bývalými pravicovými kabinety.

13:08 - Předseda KSČM Vojtěch Filip se pozastavil, že vládní program neobsahuje návrh na zavedení všeobecného referenda. Ocenil naopak závazek vlády k prosazení zákona o původu majetku.

13:03 - Závěrem požádal o vyslovení důvěry.

13:01 - „Musíme výrazně zlepšit naši pověst, kterou u sousedů máme,” dodal s tím, že musíme zvýšit český vliv v Evropě.

12:59 - Sobotka hájil i aktivní politiku zaměstnanosti, kterou prezident Zeman označil za jednu ze zmatených změn a namísto ní se vyslovil pro investice.

12:58 - Jednou z klíčových priorit vlády je i boj proti daňovým únikům. Sobotka zmínil elektronické pokladny, zákon o prokázání původu majetku i zavedení finanční policie.

12:52 - Zákon o státní službě přirovnal premiér ke Godotovi, na něhož všichni řadu let čekají a on stále nepřišel.  Zopakoval, že norma by měla platit již od příštího roku.

Zlepšit se musí systém veřejné kontroly hospodaření státu a omezit by se naopak měl přebujelý outsourcing, který je v řadě případů nevýhodný. Zlepšit se podle Sobotky musí i hospodaření státních firem.

12:50 - Minimální mzda by se měla podle Sobotky přiblížit 40 procentům průměrné mzdy v zemi.

12:46 - „Nelze vše vrátit do stavu před sedmi lety,” uvedl Sobotka k nápravě chyb předchozích pravicových vlád. Vláda chce více podpořit rodiny s dětmi, obnovit by se mělo porodné i na druhé dítě. Zrušit by se měly poplatky ve zdravotnictví vyjma pohotovostí. „Stát se bude muset na kompenzacích podílet,” dodal Sobotka.

12:44 - Sobotka uvedl, že vláda bude dodržovat limit tříprocentního deficitu veřejných rozpočtů. Porušit by jej mohla pouze v případě ekonomické recese.

12:42 - Konkurenceschopnost ČR musí být založena na investicích do vědy a vzdělávání. ČR se podle Sobotky nebude podbízet levnou cenou práce ani soupeřit s daňovými ráji.

12:40 - V otázce energetiky chce Sobotka zajistit soběstačnost ČR. Ceny energií podle něj nesmí jít proti občanům a průmyslu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

12:38 - Další oblastí, o níž premiér hovoří, je školství, které musí být napojeno na potřeby zaměstnavatelů. Vláda podle Sobotky nechce zvyšovat daně živnostníkům, ale odmítá, aby se paušály staly prostředkem „daňové optimalizace”.

12:35 - Sobotka připomněl důležitost budování dopravní sítě ke spojení se sousedními státy. „Nesmí to být jenom fráze,” dodal s tím, že některé prioritní stavby jsou zmíněny rovněž v programovém prohlášení.

12:31 - „Chceme efektivně využít peníze, které budeme dostávat,” dodal Sobotka k otázce, kde chce vláda získat peníze. Zmínil i podporu investic, ať už zahraničních, či domácích.

12:30 - Sobotka uvedl, že vláda nebude zvyšovat DPH. Nebude ani škrtat v investicích a platech státních zaměstnanců. Naopak chce aktivně čerpat evropské fondy.

12:27 - Vláda má podle Sobotky tři priority:  hospodářskou politiku vedoucí k růstu, napravit chyby předchozích pravicových vlád a zajištění efektivního fungování státu.

12:25 - Sobotka připomněl, že koaliční strany se nepodílely na předchozí vládě. Odmítl kritiku obecnosti programu. Podrobnosti prý budou obsahovat legislativní plán vlády i návrhy zákonů.

12:24 - Sobotka očekává kritiku programu vlády z levé i pravé části politického spektra. Výsledný materiál označil za kompromis.

11:21 - Schůze pokračuje debatou o programovém prohlášení. Poslancům je představí premiér Bohuslav Sobotka.

11:58 - Byla vyhlášena čtvrthodinová pauza.

11:57 - Závěrem Zeman poslancům popřál, aby pobyt ve Sněmovně pokládali za nejzajímavější a nejužitečnější období života.

11:53 - Zeman popřál poslancům ke znovuzvolení. Nováčky varoval, že se stanou objekty mediální kampaně. Popřál jim proto, aby se nenechali otrávit anonymními diskutéry některých internetových fór.

Milí moji, a kde na to vezmete peníze, glosoval Zeman program vládyVideo: Novinky

11:52 - Zeman by si přál, aby se v budoucím rozpočtu zvýšil podíl investic. „Kdo odmítá rozumné investice, škodí této zemi,“ dodal.

11:51 - Zeman označil aktivní politiku zaměstnanosti za jednu ze zmatených změn, které vedou k vyhazování peněz. Ke snížení zaměstnanosti vedou podle něj pouze investice.

11:48 - Jako další zmínil zákon o prokázání příjmu a původu majetku. Zeman se pozastavil nad tím, že není zmíněn v programovém prohlášení.

11:47 - Zeman vyzval poslance k podpoře dobrých zákonů. Zmínil zejména služební zákon, který „by odstranil politické trafikanty”.

11:45 - Podle Zemana jsou možné čtyři scénáře. Ministr financí Andrej Babiš najde finance a bude navržen na Nobelovu cenu za ekonomii. Druhý scénář počítá s příklonem ke skandinávskému modelu se zvýšením daní a odvodů. „To jsou optimistické scénáře,” dodal. Pesimistické scénáře jsou ty, že vláda zjistí neufinancovatelnost programu a přijde o podporu veřejnosti respektive splní jej za cenu dalšího zadlužování.

11:42 - „Milí moji. A kde na to vezmete peníze,” položil si prezident otázku, kde chce kabinet získat finance na své programové cíle, byť uznal, že lze najít úspory v rozpočtu. „Už jste zjistili, jestli vám to bude stačit?” dotázal se vlády.

11:38 - Zeman ocenil podporu zahraničních misí i slib vlády k vytvoření podmínek pro vstup do eurozóny. „Nic nám nebrání, abychom již nyní zahájili přípravné práce,” dodal a kritizoval zásah ČNB, která podle něj „zpomalila náš vstup do eurozóny”.

11:36 - Zeman byl v rozpacích z toho, že našel 15 rozdílů ve vládním prohlášení a koaliční smlouvě. „Mám na mysli rozdíly obsahové,“ uvedl.

V koaliční smlouvě se hovoří o snížení DPH na léky i knihy. Ve vládním prohlášení se podle něj hovoří již pouze o nižší DPH na léky. Zeman se pozastavil nad nesouladem mezi oběma dokumenty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vystoupil v úterý na jednání Poslanecké sněmovny

„Kdybych byl právní puntičkář, tak bych dokonce prohlásil, že programové prohlášení je porušením koaliční smlouvy.  Ale já nic takového neřeknu, protože přeji vládě úspěch,“ konstatoval prezident. Koalici označil za „partnerství z rozumu“ a zdůraznil, že jeho poznámky jsou ryze přátelské.

11:31 - „Skandinávský model, který vám doporučuji k úvaze, je typický nejen vysokým zdaněním, ale i tím, že se výnos z daní nerozkrade, ale je rozumně investován do lidského potenciálu, ať už je to školství nebo zdravotnictví. A právě tyto investice mají dlouhodobý charakter,” uvedl Zeman. Proto se tyto investice projeví až v delším časovém období, které překračuje volební období.

11:28 - Zeman vyzdvihl sociální úroveň severských států Evropy, které se podle něj nejlépe vypořádaly s ekonomickou krizí. Připomněl i to, že právě tyto státy mají velmi vysoké daně. „Tyto země překonaly krizi daleko lépe než zbytek Evropy,” zdůraznil prezident.

11:25 - Zeman připomněl některé nenaplněné vize z minulosti. Zmínil „čechocentrismus”, podle něhož se ČR pokoušela ostatní více poučovat než se od nich učit.

„Zůstaňme v evropském kontextu,” vyzval prezident s tím, abychom se evropskými sousedy inspirovali, aniž bychom je kopírovali.

11:21 - Zeman nehodlá programové prohlášení hodnotit ani kritizovat, neboť mu to prý nepřísluší. Namísto toho chce poslance seznámit se svou vizí. „Je to sen,” připodobnil úlohu vize.

11:19 - Zeman označil programové prohlášení za „kolektivní slib”, který by měl platit. Právě nedodržování slibů bylo podle něj jedním z důvodů, proč se rozpadla minulá koalice.

Miloš Zeman přichází do Poslanecké sněmovnyVideo: Novinky

11:17 - Zeman přednese k poslancům projev.

11:14 - Jermanovou vystřídal u řídícího pultíku Hamáček. Zeman přichází za zvuku fanfár do sálu.

11:10 - Poslanci čekají na příchod prezidenta do sálu.

11:02 - Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) zahájila úterní jednání.

10:58 -  Lidovcům bude ve Sněmovně chybět z vážných zdravotních důvodů poslanec Ivan Gabal.

10:53 - Sobotka věří, že jeho kabinet přinese zemi potřebnou stabilitu.

10:47 - Premiér Bohuslav Sobotka ocenil, že opozice nebude jako celek hlasovat proti vládě. Je podle něj důležité, že po delší době přichází vláda s politickým mandátem.

10:44 - Do Sněmovny dorazil prezident Miloš Zeman, který před hlasováním přednese projev.

„Nebudeme odcházet ze sálu, jak nám mnozí podsouvají, budeme v hlasování aktivní,“ uvedl před hlasováním předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Poslanci Úsvitu odejdou ze sálu, neboť jim vláda neslíbila podporu zákona o obecném referendu. [celá zpráva]

Opoziční ODS  programové prohlášení vlády kritizovala, neboť kabinet podle ní nebude mít na svůj program dostatek financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám