Hlavní obsah

Vláda důvěru dostane, možná získá i hlasy Úsvitu

Právo, ada, nig

Sobotkovu vládu v úterý ve Sněmovně čeká zatím nejdůležitější hlasování – o důvěře. S projevem vystoupí i prezident Miloš Zeman, který si do dolní komory odskočí z třídenní návštěvy jižních Čech.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministři nové vlády nastoupení při jmenování na Hradě

Článek

Pokud by beze zbytku zafungovala stranická disciplína, pak by nemělo dojít k žádnému překvapení a vláda by důvěru získat měla. Má ve Sněmovně 111 mandátů, což je pohodlná většina. Může však dostat ještě víc hlasů?

Jediným klubem, který může aktivně vládu podpořit, je podle opozičních představitelů Okamurův Úsvit. Jak v pondělí řekl Právu šéf čtrnáctičlenného klubu Radim Fiala, rozhodne postoj koaličních stran k možnosti schválení zákona o obecném referendu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura na středeční tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

„V případě, že nám řeknou ano a že v programu nebudou žádné nesplnitelné věci, tak my tu vládu podpoříme. Neznamená to ale, že vládu budeme podporovat po celé období. Ke každému zákon budeme přistupovat ad hoc. Ale dáme vládě šanci,“ sdělil. Fiala.

Pravice i KSČM: Nedáme ani hlas

Od ostatních opozičních stran nedostane vláda ani hlas. Zato může očekávat ostrou diskusi nad programem, se kterým předstoupí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před poslance.

„Vláda naši podporu nedostane. Čekám, že minimálně polovina našich členů si bude chtít říci k jejímu programu své, a tak je možné, že diskuse bude obsáhlá,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN).

Dál se považuji za pravicového opozičního poslance
Jiří Pospíšil

Proti vládě bude hlasovat i ODS. „Je to logické. Ve svých vystoupeních se pokusíme na věcných argumentech ukázat, proč vládu s takovým programem nemůžeme podpořit. Řekneme, co se nám na něm nezdá, a upozorníme, co je podle náš špatně i co tam chybí,“ sdělil šéf poslanců Zbyněk Stanjura.

Podle něho je výsledek hlasování předem jistý, a tak se ODS neuchýlí ani k obstrukcím. „Ty mají smysl jen tak, kde je možné něčemu zabránit,“ prohlásil.

Pospíšil: Jsem stále opozice

Ani komunisté nechtějí vládu podpořit. „Vedení strany se v usnesení schvalovaném per rollam (oběžníkem) shodlo, že bychom tuto vládu neměli podporovat,“ řekl Právu šéf klubu Pavel Kováčik. O tom, jakou formou dá KSČM vládě nesouhlas najevo, se klub poradí před hlasováním.

Podle Kováčika si ale členové klubu jistě nenechají ujít příležitost vysvětlit důvod svého postoje. „Diskutovat budeme o tom, co vidíme na vládním prohlášení, případně i na personálním složení vlády hezkého i méně hezkého. Rozhodně se diskuse bude týkat hlavních resortů,“ dodal.

I přes svůj odchod z řad opoziční ODS bude proti vládě hlasovat také jediný nezařazený poslanec Jiří Pospíšil. „Jasně jsem při svém odchodu z ODS deklaroval, že budu dál plnit program, pro který jsem byl zvolen. Dál se považuji za pravicového opozičního poslance,“ řekl Právu.

Chce se však v diskusi kriticky vyjádřit k resortu spravedlnosti, neboť podle něj se mu vládní program věnuje jen okrajově.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Pospíšil, který se chystá do eurovoleb za TOP 09, přitom spolupracuje s náměstkyní ministryně spravedlnosti Heleny Válkové Hanou Marvanovou, které bezplatně radí.

„Už když jsem byl ministrem, připravovali jsme podklady pro odvolání Vlastimila Rampuly (vrchního exžalobce v Praze) a na její straně cítím zájem,“ řekl v neděli v TV Prima.

„Budu s ní dále komunikovat, protože se připravuje novela občanského zákoníku, který považuji za své dítě. Objeví se tam problémy, které je třeba odstranit,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám