Hlavní obsah

Zeman se zastal hejtmana Zimoly, státní zástupce a policisty nehájil

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Ve velmi přátelském duchu se nesly obě pondělní diskuse prezidenta Miloše Zemana v Českých Budějovicích. Nejdříve čelil otázkám studentů ve Střední průmyslové škole stavební a potom obyvatel na Malé scéně Domu kultury. Asi z dvaceti otázek obdržel pouze jednu, která byla konfliktní a napadala vedení kraje, státní zástupce i policisty.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Miloš Zeman debatuje s občany v Českých Budějovicích

Článek

Dotazující se muž prohlásil, že nevěří hejtmanovi Jiřímu Zimolovi a jeho náměstkyni Ivaně Stráské (oba ČSSD). Chtěl proto vyjádření přímo od Zemana, ačkoliv hejtman seděl přímo vedle prezidenta.

„Odpovím vám asi totéž, co pan Zimola a paní Stráská. Nevím, koho jste volil, nevím, zda jste šel vůbec k volbám, což je to nejhorší. Nicméně komunální volby budou za několik měsíců a krajské volby za asi dva roky, a pokud máte pocit, že kdokoliv ve vedení kraje je vás nehoden, nebo s ním nesouhlasíte, pak máte možnost dát svůj hlas jiné alternativě. Politici se neodvolávají individuálními výkřiky, tím méně mediálními kampaněmi. Politici se v demokracii odvolávají svobodnými volbami,“ zdůraznil Zeman.

Třetina pro každého

Muž, který dotaz vznesl, také nařkl ze zkorumpovanosti státní zástupce a policii. Zeman mu dával z části za pravdu a jako příklad uvedl svou premiérskou zkušenost.

„Ještě jako premiéra mě udivila věc, že když moje vláda podala na různé tuneláře 2500 oznámení, tak zhruba třetinu z nich odložila policie, třetinu státní zástupci, když nezahájili stíhání a třetina skončila u soudu vždy osvobozujícími nebo mírnými rozsudky,“ poznamenal Zeman.

Debata o korupci 

Podotkl, že člověk, který si půjčil miliardu od plzeňské banky, jí nevrátil a u soudu byl osvobozen. „Když ukradnete miliardu, pak máte možnost odloupnout z ní sto miliónů korun a když vás nějaká Zemanova vláda začne trestně stíhat, dáte dvacet miliónů policistům, aby to odložili. Když je poctivý a dá to státnímu zástupci, vytáhnete ze šrajtofle dalších třicet miliónů a pokusíte se podplatit státního zástupce, aby nezahájil trestní stíhání. Když nezabere ani to, vytáhnete zbývajících padesát miliónů a pokusíte se podplatit soudce,“ nastínil možnost korupce Zeman.

Dodal, že řešením by byl zákon o prokázání původu příjmu a majetku. „Ti lidé si to mohou dovolit jen proto, že jim nikdo nekouká do účtů, jestli tam náhodou nemají úplatky od těch, které měli stíhat,“ dodal Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám