Hlavní obsah

Jmenování Poula šéfem Jurečkovy kanceláře je nešťastné, míní Sobotka

Praha

Rozhodnutí ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jmenovat exšéfa Nečasova úřadu vlády Lubomíra Poula vedoucím kanceláře ministra nepokládá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za šťastné. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Poula loni zadržela policie v souvislosti s kauzou kolem šéfky Nečasovy kanceláře Jany Nagyové. Z ničeho ale obviněn nebyl.

Foto: vlada.cz

Lubomír Poul

Článek

„Sháněl jsem profesionálního úředníka. Jeho předchůdkyně odešla ještě ten den, kdy jsem nastoupil, a já jsem rázem neměl šéfa úřadu,“ vysvětlil v sobotu serveru Lidovky.cz Jurečka důvod výběru Poula vedoucím své kanceláře.

Sobotka v ČT řekl, že tato informace jej překvapila. Sice podle něj záleží na ministrovi, kterého úředníka si vybere, Jurečkovo rozhodnutí ale nepokládá kvůli jeho minulosti za šťastné. Svůj názor mu chce sdělit.

Poul stíhán není

Poul v kauze Nagyové stíhán není, v říjnu při výslechu coby svědek odmítl vypovídat. Případ se ho prý dotkl. Nagyová (nyní Nečasová) čelí obvinění z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS a zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky. Z podplácení v kauze takzvaných trafik pro exposlance je od úterý stíhán i Nečas. Od počátku případu je obviněn i úředník Roman Boček.

Devětačtyřicetiletý Poul Nečasův úřad řídil v letech 2010 až 2013. Předtím působil od roku 1996 na ministerstvu průmyslu a obchodu v různých funkcích, v té poslední od roku 2007 jako vedoucí úřadu ministerstva a ředitel sekce správní. Poul vystudoval Fakultu elektrotechnickou Vysokého učení technického v Brně. Je členem dozorčí rady ČEZ.

V médiích se jeho jméno objevilo v roce 2010 v souvislosti s kauzou údajné korupce na ministerstvu životního prostředí, kdy ho měl o pochybných zakázkách informovat exšéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Policie prověřovala, zda se neoznámením korupčního jednání nedopustil trestného činu, případ ale odložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám