Hlavní obsah

Vláda si schválila své programové prohlášení

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Koaliční kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců na mimořádném večerním zasedání schválil ve středu své programové prohlášení. Slibuje v něm především podporu podnikání, fungování státní správy, podporu trhu práce a udržení sociálního smíru. Prohlášení nyní dostanou do rukou poslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

„Rád bych vás informoval o tom, že dnes vláda skutečně ukončila práce na programovém prohlášení vlády a jednomyslně jeho text schválila,“ konstatoval po jednání Sobotka. „Programové prohlášení vlády do značné míry zahrnuje prioritní představy jednotlivých resortů, jednotlivých ministrů a současně vyjadřuje politiku vlády jako celku,“ dodal. 

V programovém prohlášení vláda slibuje především podporu podnikání, fungování státní správy, podporu trhu práce a udržení sociálního smíru. Deficit veřejných financí by se měl po celé volební období držet pod třemi procenty.

„V programovém prohlášení jsme se přihlásili k politice hospodářského růstu, k ekonomickému programu, který bude založen na podpoře podnikání, na podpoře fungující státní správy, na efektivním trhu práce, dlouhodobě udržitelném penzijním systému, sociálním smíru ve společnosti a investicím do vzdělání, vědy a výzkumu,“ komentoval dohodu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Návrh programového prohlášení předal v pondělí Sobotka koaličním partnerům, v úterý s ním seznámil na mimořádném jednání tripartity sociální partnery. Podle Sobotky vláda do konečného textu na poslední chvíli zapracovala i připomínky, které padly na tripartitě. „Vyhověli jsme celé řadě návrhů a připomínek,“ uvedl s tím, že se například zpřesnila otázka podpory exportu. „Výslovně jsme také zmínili práci na energetické koncepci a surovinové politice státu,“ dodal premiér.

Předsedové zbývajících dvou stran označili finální text za kompromis. „Domnívám se, že programové prohlášení vlády je určitým kompromisem, což je logické,“ podotknul šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Trošku problém je, že koaliční smlouva měla 48 stran a programové prohlášení 17, takže si někteří naši ministři stěžovali, že nedostali ten správný prostor,“ dodal předseda ANO Andrej Babiš.

Sobotka chce nyní zaslat programové prohlášení poslancům a rovněž jeden exemplář prezidentu republiky. Ještě předtím ale text projde jazykovou korekturou, dodal Sobotka, který při jmenování vlády schytal od prezidenta Miloše Zemana kritiku za to, že jeho dopis s návrhy členů vlády obsahoval chyby.

Prohlášení naopak zkritizovaly strany opozice. Například první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že existuje příliš velký rozpor mezi ambicemi a výdajovou stránkou. Šéf ODS Petr Fiala zase plány vlády přirovnal k řidiči, který se snaží jet na jedničku a zpátečku zároveň.

Sobotkova vláda požádá o důvěru příští úterý. Ještě před tím k poslancům promluví prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám