Hlavní obsah

To byste si dovolovat neměl, káral Kalousek premiéra. Padala slova o držení huby

Novinky, jas

Informace vlády o problematice nezaměstnanosti, kterou si Sněmovna zařadila na středeční odpoledne, se ve svém úvodu změnila v polemiku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s šéfem klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten chtěl od předsedy vlády vědět, jak dlouho se hodlá kabinet odkazovat na působení někdejšího ministra Jaromíra Drábka.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Sněmovně.

Článek

Sobotka nejprve obsáhle zopakoval problémy, které resort má, a shrnul záměry svého kabinetu. Opakovaně přitom zdůraznil, že ministerstvo je ve špatném stavu v důsledku Drábkem prosazovaných reforem. Na závěr ale prohlásil, že si vyslechne i návrhy opozice.

„Já si velmi rád poslechnu návrhy, doporučení a rady představitelů opozičních stran, pouze bych chtěl požádat, až budou vystupovat kolegové z ODS nebo kolegové z TOP 09, aby s těmi radami šetřili, protože oni měli sedm let na to, aby ukázali, co dovedou. A dopadlo to tím nejhorším způsobem,“ požádal Sobotka od řečnického pultíku kolegy po pravici.

„Děkuji panu premiérovi za neotřelý příspěvek k politické kultuře, kdy na závěr svého proslovu řekl: ,Nyní bude potřeba slyšet názory opozice, akorát bych chtěl požádat, aby kolegové z ODS a TOP 09 drželi hubu,‘,“ přeložil si Sobotkovu výzvu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně

„Myslím, že to si za posledních 20 let žádný předseda vlády nedovolil,“ opáčil Kalousek, jemuž do řeči vstoupil z pozice řídícího schůze místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, aby ho upozornil, že má premiéra oslovovat jeho prostřednictvím.

„A myslím si, pane premiére, Gazdíkovým prostřednictvím, že ani vy byste si to dovolovat neměl. Ale je to samozřejmě věcí vašeho vkusu, vaší politické kultury a vaší buranské výchovy,“ nenechal se Kalousek vyvést z konceptu a připomněl Sobotkovi, že Drábek již ministerstvo práce 15 měsíců neřídí.

Sobotka oponoval, že na Drábka dodnes všichni zaměstnanci úřadu vzpomínají. „A v dobrém to není,“ dodal premiér. „Máme plné právo říci, v jakém stavu přebíráme ČR,“ opáčil Sobotka a dodal, že by bylo smutné, kdyby se vláda na Drábka odvolávala ještě za dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám