Hlavní obsah

Kardiochirurgové z Ostravy si připsali evropské prvenství

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Bez otevření srdce se do léčby nedomykavosti mitrální chlopně pustili jako první v Evropě kardiochirurgové Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Mitrální chlopeň odděluje v srdci levou síň od levé komory, při její nedomykavosti se krev z levé komory tlačí zpět do síně, což může mít za následek přetěžování srdce a jeho případné selhání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Klasickým způsobem se nedomykavost mitrální chlopně řeší tak, že po otevření srdce je při použití mimotělního oběhu našit dovnitř srdce prstenec, který zmenší anulus chlopně,“ vysvětlil primář Kardiochirurgického centra FNO Radim Brát.

Nová metoda, kterou ostravští kardiochirurgové použili poprvé v pondělí 10. února, umožňuje podle něj zcela jiný přístup. „Na vnější stranu srdce je navléknut speciální prstenec, díky němuž lze tlakem zvnějšku změnit konfiguraci srdce a tím odstranit mitrální nedomykavost. Hlavní výhodou tohoto systému je, že jej lze provést bez mimotělního oběhu, není třeba otevírat srdeční dutiny a dovnitř srdce není nic implantováno, takže pacient nemusí ani krátkodobě užívat léky proti srážení krve,“ popsal.

Šance pro dalších 10 pacientů

Prvním pacientem byl bezmála osmdesátiletý muž, u kterého lékaři provedli také čtyřnásobný aortokoronární bypass. „Samotné nasazení prstence zákrok nijak zásadně neprodloužilo ani významně nenavýšilo riziko výkonu. Kdybychom však nepoužili novou metodu, nemohli bychom vzhledem k vysokému věku a přidruženým chorobám pacienta plastiku mitrální chlopně realizovat,“ řekl primář Brát a dodal, že v současné době je pacient ve velmi dobrém stavu, se sníženou dušností, která je nepříjemným vedoucím příznakem nedomykavosti mitrální chlopně.

K nové metodě se ostravští kardiochirurgové dostali díky dlouhodobé spolupráci se zahraničními pracovišti. Při jejím zavádění do praxe spolupracují s lékaři z USA. Ještě letos by lékaři FNO mohli novou metodu použít až u deseti dalších pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám