Hlavní obsah

Omezení lichvy dostalo zelenou, příspěvky na bydlení vyřeší vláda vlastní novelou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna poslala do druhého čtení návrh poslanců hnutí Úsvit o spotřebitelském úvěru, který by měl zastropovat maximální možnou výši roční procentní sazby nákladů u spotřebitelských úvěrů a zamezit lichvě. Zamítnut byl naopak další návrh Úsvitu novelizující zákon o hmotné nouzi, který měl podle předkladatelů omezit příspěvky na bydlení, aby nemohly být zneužívány majiteli ubytoven.

Foto: Petr Horník, Právo

Členové hnutí Úsvit v čele s předsedou Tomio Okamurou na tiskové konferenci ve Sněmovně

Článek

Poslanci se shodli v tom, že návrh na omezení lichvy předložený Úsvitem je potřeba dopracovat a upravit, nicméně jej propustili do dalšího čtení. Námitky opozice, podle níž novela nic nevyřeší a naopak přesune žadatele o půjčku do sféry šedé ekonomiky, poslanci odmítli.

Zpravodaj materiálu, kterým byl poslanec TOP 09 František Laudát, konstatoval, že návrh není způsobilý k dosažení vytčených cílů. Další poslanci se naopak přikláněli k nutnosti problematiku řešit a podpořili návrh poslat jej do druhého čtení.

Úsvit předložil rovněž návrh k zastropování příspěvků na bydlení, aby jejich maximální výše odpovídala cenám nájmů místně obvyklým. Poslanci ostatních stran však označili novelu za nekomplexní a nedomyšlenou. Vláda počítá s tím, že předloží vlastní materiál.

Reklama

Výběr článků

Načítám