Hlavní obsah

Část poslanců ANO opustí při hlasování o lustracích sál, zrušení zřejmě neprojde

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanecká sněmovna se má na pokračující schůzi vrátit k výbušnému návrhu komunistické strany na zrušení lustračního zákona. Poslanecké kluby ANO a ČSSD jsou v této otázce nejednotné. Někteří poslanci ANO, kteří souhlasí se zrušením lustrací, opustí při hlasování sál. Část jich však komunistický návrh podpoří. I tak ale norma pravděpodobně neprojde.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek Vondráček a Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO

Článek

„Ne všichni naši poslanci mají na tuto záležitost jednotný názor, proto jsme se dohodli, že nebudeme dávat závazné hlasování," prohlásil po jednání poslaneckého klubu ANO jeho šéf Jaroslav Faltýnek.

Nepředpokládá, že by zákon prošel do dalšího čtení. „Více než polovina našich poslanců nebude pro tuto záležitost hlasovat,“ řekl.

Většina ČSSD bude proti

Podobně je na tom ČSSD, jejíž klub je rovněž nejednotný, ale většina poslanců by měla hlasovat proti návrhu. „Názory v klubu soc. dem. na další existenci lustračního zákona nejsou jednotné,“ připustil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Je zcela zřejmé, že návrh nemá šanci projít prvním čtením,“ dodal.

Lidovci naopak požadují, aby se o návrhu zákona vůbec nejednalo, připojí se tak k návrhu Zbyňka Stanjury (ODS) z minulého týdne. „Poslanecký klub KDU-ČSL se připojí k návrhu na zamítnutí komunistického návrhu na zrušení lustračního zákona,“ řekl předseda lidoveckého klubu Jiří Mihola. Šéf strany Pavel Bělobrádek doplnil, že kdyby se o návrhu byť jen jednalo, jediným vítězem by byli komunisté.

Hrozili odchodem z koalice

Podle všeho tedy komunistický návrh neprojde. Podpořit se ho nechystají ani občanští demokraté nebo TOP 09. Lidovci dokonce před týdnem pohrozili, že pokud by norma prošla, skončí v koalici. [celá zpráva]

„Lustrační zákon je sice nedokonalý nástroj vyrovnání se s minulostí, ale současná situace nám ukazuje, že vyrovnání se s minulostí je stále naléhavější otázka,“ komentoval v úterý komunistický návrh místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsme zásadně proti zrušení lustračního zákona, byť současná koalice s panem prezidentem ho na některých ministerstvech pro některé vyvolené přestala aplikovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám