Hlavní obsah

Jako byste řadili současně zpátečku a jedničku, kritizuje opozice program vlády

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční strany nijak nešetří vládní programové prohlášení, jehož znění se v pondělí dostalo na veřejnost. TOP 09 má výhrady k rozporu mezi výdajovými ambicemi a rozpočtovými možnostmi, ODS zase kritizuje, že některé plány nemohou dohromady fungovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Plány vlády jsou slepencem populárních opaření, která dohromady nebudou fungovat, byť třeba v jednotlivostech vypadají velmi atraktivně. Je to, jako kdybyste si sedli do auta a chtěli zařadit současně jedničku i zpátečku, ještě u toho šlapali na brzdu a divili se, že auto dopředu nejede,“ zkritizoval návrh programového prohlášení šéf ODS Petr Fiala.

„Vláda by měla začít řešit problémy, které máme, a stanovit si skutečné priority,“ dodal a jmenoval vytváření pracovních míst, zastavení zadlužování a podporu ekonomiky.

Vládní „recepty“ na dané problémy podle něj situaci neřeší, ale spíše je prohloubí. Ke snížení nezaměstnanosti podle něj nepomůže zvýšení minimální mzdy, sociálních dávek nebo zavedení registračních pokladen.

Kalousek: Rozpor mezi výdaji a příjmy

„Receptem na snížení nezaměstnanosti je přece naopak vytváření pracovních míst, tedy liberalizace pracovního trhu, zlevnění ceny práce,“ nastínil Fiala. Současně by více podpořil pracující rodiče a zrušil zbytečnou regulaci. Staví se také proti přijetí eura. „Tím se přece ekonomická situace pro každého našeho občana zhorší,“ prohlásil.

Plány vlády zkritizoval také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je tam obrovský rozpor mezi výdajovými ambicemi a rozpočtovými možnostmi. Vláda může splnit své programové prohlášení, může se chovat rozpočtově odpovědně, ale není možné obojí současně. Obávám se o rovnováhu veřejného rozpočtu, pokud by sliby měly být skutečně naplněny,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám