Hlavní obsah

Sněžka „vyrostla“, vrchol je ve výšce 1603,3 metru nad mořem

Nejvyšší česká hora Sněžka neměří tradičně uváděných 1602 metrů nad mořem, ale 1603,3 metru. Běžně uváděný údaj je výškou trigonometrického bodu, skutečný vrchol je však výše. S odvoláním na geodeta Vladimíra Hlavsu to v úterý uvedl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Podrobným proměřením byl určen nejvyšší bod Sněžky v nadmořské výšce 1603,30 metru. Tento bod se nachází na polském území u kaple svatého Vavřince, přibližně 3,5 metru od státní hranice," uvedl Hlavsa. Geodet o svém měření informoval zeměměřický úřad, který by měl nově zjištěnou skutečnost promítnout do svých dat.

Podle úterního vyjádření pracovníka zeměměřického úřadu je přesná výška trigonometrického bodu na vrcholu Sněžky 1602,02 metru. Není však pravidlem, že trigonometrický bod je vždy úplně na vrcholu, na Sněžce jsou navíc různé kamenné útvary.

"Výška trigonometrického bodu na vrcholu je 1602,02, což ovšem není vrchol, ten může být klidně těch 1603, ale záleží na tom, jestli se tam nahází pár kamenů nebo udělá kamenná mohylka," řekl pracovník zeměměřického úřadu.

„Z interpolace měřených bodů lze pro území ČR vypočíst nejvyšší bod s hodnotou 1603,2 metru nad mořem,” konstatoval geodet Hlavsa.

Záleží na tom, co na to kartografové

"Pokud nám správa krkonošského parku napíše dopis, ať uvádíme 1603,3, záleží na tom, jak se k tomu postaví kartografové. Pro nás geodety se ale nic nemění, my máme 1602,02 metru trigonometrický bod," řekl pracovník zeměměřického úřadu.

Sněžka je významnou dominantou východní části Krkonoš a z vrcholu je rozsáhlý panoramatický rozhled. Na Sněžku vede nová lanovka za více než 300 miliónů korun. Zařízení je však dosud v provozu pouze do mezistanice na Růžovou horu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám