Hlavní obsah

Hašek chce novelou zákona o restitucích pomoci zemědělcům

Jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek (ČSSD) se vložil do sporů ohledně restitucí. Chce navrhnout novelu zákona, díky níž by stát mohl pronajmout zemědělcům pozemky, u kterých církev může požadovat navrácení. Ze zákona totiž nelze tyto plochy od letošního ledna pronajmout.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Týká se to podle Haška celkem 36 tisíc hektarů zemědělských pozemků. "Církevní restituce kromě sporů o velikost přinesly další problémy zemědělcům a státu. Státní pozemkový úřad totiž ze zákona o církevních restitucích nemůže od 1. ledna uzavřít smlouvy se zemědělci na 36 tisíc hektarů půdy, která je restitucemi dotčena. Přitom na základě nájemních smluv zemědělci tuto půdu obhospodařují a pobírají na ni dotace," uvedl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek v pondělí v Brně.

Stát podle něj takto přichází o milióny na nájemném. "Přichází na nájemném o 36 miliónů korun. Stát tuto půdu navíc nemůže nechat ladem, takže hrozí, že za obhospodařování dá odhadem 360 miliónů korun. Byly by tím zatížené veřejné finance, což je postavené na hlavu," konstatoval hejtman.

Návrh předloží klubu

Navrhovaná novela zákona o církevních restitucích by situaci vyřešila. "Bylo by možné uzavírat zemědělský pakt na užívání půdy, aby zemědělci neměli problém a dostávali dotace. Bez nájemní smlouvy na ně totiž nemají nárok," řekl Hašek.

Návrh předloží v úterý poslaneckému klubu ČSSD. "Projednáme jej uvnitř koalice. Chci jej probrat i s premiérem (Bohuslavem) Sobotkou a ministrem zemědělství (Marianem) Jurečkou. Dám ale prostor i opozičním poslancům, protože to není politický problém, a doufám, že najdu podporu napříč politickým spektrem," dodal Hašek.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Byl by rád, kdyby do deseti dnů existoval oficiální návrh zákona k podpisu poslanců. "Zrychleným projednáváním by mohl být schválen vládou, Senátem a podepsán prezidentem. Můžeme tím rychle odstranit problém, který zatěžuje farmáře, zemědělce a je i problémem státního rozpočtu," doplnil Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám