Hlavní obsah

Žalobkyně navrhla úředníkům za Opencard podmíněné tresty

• Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Podmíněné tresty, ale také náhradu mnohamiliónové škody, kterou mělo utrpět Hlavní město Praha, navrhla v pondělí u Městského soudu v Praze státní zástupkyně Dagmar Máchová pro pětici úředníků obžalovaných v kauze Opencard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Ivan Seyček, Jiří Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík by podle ní měli zaplatit společně 67 miliónů korun, Chytil pak dalších 6,5 miliónu korun za ušlé smluvní pokuty od dodavatelů.

Seyček, kterého žalobkyně označila za hlavního viníka, by měl podle ní dostat trest při spodní hranici sazby, která u něj činí dva roky s nejdelším podmíněným odkladem na pět let a dále zákaz činnosti ve veřejné správě.

Chytilovi navrhla státní zástupkyně též dvouletý trest s tím, že podmíněný odklad by mohl být kratší. Zbývající tři obvinění podle ní jednali z nedbalosti, žalobkyně jim ovšem navrhla podmíněný trest při horní hranici trestní sazby, která je až tříletá.

Zpochybnila Chytilovu pomoc policii

Při skoro dvouhodinovém přednesu své závěrečné řeči Máchová zpochybnila přínos spolupráce obžalovaného Chytila s policií v počátcích vyšetřování. Chytil v roce 2009 pomáhal vyšetřovatelům a navigoval je i před zásahem na magistrátu na jaře následujícího roku.

„Po celou dobu trestního řízení nijak významně nepomáhal k objasnění trestné činnosti,“ prohlásila Máchová. Odmítla také, že by měl Chytil „gentlemanskou dohodu“ s vyšetřovateli ohledně svého postavení jako spolupracujícího obviněného.

„Nikdy nepožádal o uplatnění institutu spolupracujícího obviněného,“ uvedla žalobkyně s tím, že Chytil ani za celou dobu neukázal na žádného možného pachatele mimo okruh již obviněných lidí.

Závěrečné řeči obhájců zazní odpoledne.

Škoda až 67 miliónů

Úředníci měli podle obžaloby způsobit hlavnímu městu škodu přes 67 miliónů korun údajně tím, že ze soutěže nevyřadili nabídku firmy Haguess, ačkoli neplnila podmínky.

Podle kritiků je stíhání úředníků jen zástěrkou, jak nestíhat skutečné viníky. O zakázce pro Haguess na doporučení komise totiž pravomocně rozhodovala až rada města vedená tehdejším primátorem Pavlem Bémem (ODS). Bém a jeho kolegové z vedení magistrátu však u soudu vypovídají pouze jako svědci.

Naopak z dalších trestných činů byli v oddělené kauze Opencard II. loni obviněni jejich nástupci, radní z doby primátorování Bohuslava Svobody (ODS). Těm je kladeno za vinu, že s Haguessem prodloužili smlouvu. Radní však namítají, že projekt zdědili po předchůdcích už rozjetý a ze smluvních vztahů s Haguessem se nemohli bez mimořádných nákladů vyvázat.

Celkové náklady na tramvajenku se už vyšplhaly na 1,25 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám