Hlavní obsah

Jurečka objevil na ministerstvu podivné smlouvy za desítky miliónů

Právo, tin, jn
Aktualizováno

Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) hovořil v neděli v pořadu Partie na TV Prima o „kostlivcích ve skříni“, které na ministerstvu po svém nástupu objevil, a nevyloučil, že se obrátí na policii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Jsou tam některá výběrová řízení, která bych v životě nezadal. Od smluv na podporu marketingu za několik miliónů, až k desítkám miliónů, o kterých mám pochybnosti.

Nejde jen o IT zakázky, je to také otázka právních služeb, marketingu. Budeme řešit, jestli to nemá být předmětem předání policii,“ řekl Jurečka s tím, že podrobnosti sdělí příští týden.

„Nejen na ministerstvu zemědělství, ale i v jiných resortech dříve fungoval systém, kdy třeba IT zakázky se staly předmětem byznysplánu některých kruhů,“ dodal.

Největší bolestí chybějící strategie

Za největší bolest českého zemědělství označil Jurečka chybějící dlouhodobou strategickou koncepci jeho rozvoje, která by se často neměnila podle politické garnitury, jež je právě u moci.

Dopracovat tuto strategii považuje nový ministr za svou prioritu. Změn však podle něj vyžaduje i koncepce státního podniku Lesy ČR, aby rozhodujícím kritériem nebylo dosahování zisku, ale i sociální aspekty.

„Lesy ČR sice za loňský rok vykázaly nebývale vysoký zisk, jiné velké lesnické firmy však sotva přežívají, a řada těch malých už byla prakticky zlikvidována. Při vybírání nového generálního ředitele Lesů ČR mne tedy bude zajímat, jakou mají adepti na tento post koncepci,“ prohlásil Jurečka. V současné době je řízením Lesů ČR pověřen jejich ekonomický ředitel Michal Gaube. Jurečka potvrdil, že Gaube je jedním šesti uchazečům, z nichž bude vybrán nový šéf tohoto státního podniku.

O lustracích je třeba se dohodnout

Jurečka též vyzval předsedy koaličních stran ČSSD a ANO, aby se začátkem týdne sešli a dohodli se na postupu ohledně hlasování o zrušení lustračního zákona, které prosazuje KSČM. Lidovci už kvůli tomu pohrozili odchodem z koalice.

„Byla to určitá reakce na to, co se dělo ve Sněmovně. Chtěli jsme o tom hlasovat už v pátek, ale nenašel se dostatek hlasů. Chtělo by, aby se v pondělí nebo v úterý sešli předsedové ČSSD a ANO a dohodli se na společném postupu,“ řekl Jurečka. Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem podle jeho slov lidovce ujistili, že návrh komunistů neprojde.

„Nevnímám jako úplně šťastné, že jsme v situaci, kdy musíme volit silná slova. Ale lustrační zákon je pro nás velmi citlivá otázka. Mluvili jsme o tom už před Vánoci při koaličních jednáních,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám