Hlavní obsah

Poliklinika potichu odškodňuje asistentky lékaře Bartáka

Právo, Josef Koukal
Praha

Nenápadně a dohodou. Tak se snaží vedení pražské modřanské polikliniky uspokojit nároky žen, které coby své asistentky sexuálně zneužíval někdejší spolumajitel a jednatel zdravotnického zařízení Jaroslav Barták. Jednu poškozenou odškodnili majitelé koncem ledna, s další vyjednávají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lékař Jaroslav Barták

Článek

„Soudy nebudou,“ shrnuje záměr manažerů polikliniky její ředitel František Fencl. „My si přejeme dělat si dobré jméno svou medicínskou prací a o jiný druh medializace opravdu nestojíme. Opravdu potřebujeme, aby to už pro nás bylo ukončeno,“ řekl Právu ředitel.

Kvůli Bartákovi, který byl loni odsouzen za sexuální zneužívání 11 zdravotnic a asistentek ke 14 letům vězení, se letos rozjely i žaloby poškozených žen o náhradu majetkové i nemajetkové újmy.

Ty však nesměřují proti chlípnému lékaři, ale proti společnosti Codum, s. r. o., coby provozovateli polikliniky.

Zdravotnické zařízení, které o skandály nestojí, se však snaží spory vyřešit dohodami.

Dohodli se na smíru. Codum vyplatí žalobkyni dvě stě tisíc
mluvčí soudu

Smírem tak 28. ledna skončila již podaná žaloba 31leté Bartákovy asistentky, kterou měl lékař zneužívat od poloviny roku 2009 do začátku roku 2010, kdy skončila v péči psychiatrů. Později se u ní rozvinula posttraumatická stresová porucha.

Ženu znásilňoval nebo bil na zahraničních služebních cestách, zabitím vyhrožoval jejím rodičům, příteli i jí samotné. Oháněl se přitom svým vlivem a přátelstvím s politiky, policisty, zástupci justice nebo s duchovními.

Vyjednávají o miliónech

„Dohodli se na smíru. Codum vyplatí žalobkyni dvě stě tisíc,“ sdělil Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michael Květ. Původní žaloba zněla na 400 tisíc, smír byl uzavřen na polovinu.

Nárok další ženy, dnes 24leté bývalé asistentky, zní dokonce na téměř sedm miliónů korun. Ženu podle pravomocného rozsudku Barták též znásilňoval a také jí způsobil trvalé zdravotní následky. Soud už loni zhruba pětimiliónovou částku za nemajetkovou újmu vyčlenil ke zvláštnímu projednání. Spor se tak vede o necelé dva milióny korun.

Jednání u Obvodního soudu pro Prahu 4 nařízené na čtvrtek však ani v tomto případě neproběhlo. I zde jedná vedení polikliniky o smíru. „K nějakým dohodám skutečně došlo a jejich součástí je i dohoda o mlčenlivosti,“ řekl Právu ředitel Fencl. Druhý ze sporů však podle veřejné databáze ještě ukončen není.

Z věznice měl organizovat vraždy

Barták v letech 2006 až 2011 napadl nejméně deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval.

Ke 14 letům vězení mu soudy možná nějaký rok přihodí za přípravu nejméně tří vražd, které se měl snažit organizovat už z vězení v Liberci. Zabít chtěl své oponenty ze Lvího klubu, kteří proti němu svědčili – bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze Eugena Freimanna. Záměr vyzradil policii Bartákův spoluvězeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám