Hlavní obsah

ČSSD zažívá od pravice naschvály, jaké jí v minulosti sama dělala

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mezi vládní koalicí a opozičními ODS a TOP 09 začalo ve Sněmovně znovu přituhovat. Nejen kvůli rozdílným názorům na zákony, ale také kvůli obstrukcím. Alespoň tak označují vládní poslanci opakované pauzírování v průběhu celého týdne.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslanci ČSSD Vítězslav Jandák (vlevo) a Jaroslav Zavadil na schůzi Poslanecké sněmovny.

Článek

Karty se jen obrátily. To, co v minulosti zažívala pravice od ČSSD, teď sociální demokraté pociťuje na vlastní kůži. Vinou téměř každodenních žádostí poslaneckých frakcí TOP 09 a ODS o hodinové až dvouhodinové přestávky Sněmovna tento týden trhla rekord: za čtyři dny poslanci seděli v lavicích jen osmnáct hodin.

Pravicoví poslanci popírají, že by šlo o obstrukce, koalice ale nevylučuje, že pokud budou TOP 09 a ODS takto pokračovat, sáhne k hlasovací síle.

Dvě hodiny na přestávku klubu

„Neobstruujeme, pracujeme tempem, které pokládáme za nezbytné, aby byly věci řádné projednány,“ zdůvodnil přestávky na dotaz Práva šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

To žádná obstrukce není. Pokud bychom se k obstrukcím uchýlili, tak bychom to oznámili
Zbyněk Stanjura

Právě jeho klub využil sněmovního zvyku, podle kterého má každá frakce právo v průběhu jednání komory každý den na dvě hodiny přestávky pro své rokování. Využít ho může bez jakéhokoli zdůvodňování.

A TOP 09 nepsaného práva využila hned v úterý při zahájení schůze a také včera. Ruku v ruce s ODS, která svými žádostmi o přestávky zablokovala jednání s výjimkou čtvrtka každý den, se v pátek poslanci rozešli po hodině a půl jednání.

„To žádná obstrukce není. Pokud bychom se k obstrukcím uchýlili, tak bychom to oznámili,“ řekl Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Čtyřhodinové prostoje hned při úterním zahájení schůze zdůvodňují zástupci obou klubů špatnou komunikací mezi sebou.

ANO dlouhodobě vykazuje tendenci k omezení demokratické debaty, protože je jim demokracie cizí
Miroslav Kalousek

Šéfka imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) totiž bez upozornění navrhla projednat vydání Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání hned po zahájení schůze, ale zpravodaj k věci Stanislav Polčák (TOP 09) neměl u sebe potřebné doklady. Potřeboval tak čtyři hodiny přestávky na cestu do Berouna a zpět pro dokumenty.

ANO vadí letité zvyky

Jenže hlavně sněmovní nováčci z Babišova ANO chtějí letitým zvyklostem učinit přítrž. „Pokusíme se v co nejkratší době přesvědčit naše koaliční partnery, abychom o obstrukcích ve Sněmovně hlasovali,“ varoval v pátek šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle něj jde o dvacet let starý úzus, který je špatný. „Viděli jsme, jak pan Kalousek dokáže hospodařit, kdy obstrukčně přerušil schůzi Sněmovny. Přitom platy poslanců jsou denně 500 tisíc korun,“ dodal Faltýnek.

„ANO dlouhodobě vykazuje tendenci k omezení demokratické debaty, protože je jim demokracie cizí,“ kontroval Kalousek.

Stejná praktika v minulosti

Soc. dem. připouští, že koalice využije početní převahy a o každé žádosti o pauzu se bude hlasovat, takže TOP 09 a ODS mohou mít smůlu. Stejnou taktiku využívala bývalá koalice proti opozici v minulém volebním období.

„Nerad bych se uchyloval ke stejné praxi, proto jsem požádal předsedu klubu TOP 09 pana Kalouska, aby nepsaného pravidla na dvě hodiny přestávky denně nezneužívali,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Roman Sklenák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám