Hlavní obsah

Koalice: chceme přímou volbu prezidenta

PRAHA

Vládní koalice se v úterý shodla na přímé volbě prezidenta. Zřejmě nešlo o velký problém, přímou volbu prezidenta mají všechny koaliční strany ve volebním programu a je také součástí vládního prohlášení.

Článek

Soc. dem., lidovci a unionisté zřejmě mají také stále v paměti loňské fiasko, kdy nedokázali prosadit v parlamentu svého kandidáta a do prezidentského křesla usedl kandidát ODS Václav Klaus.

Vláda hodlá změny volebního systému po prázdninách předložit parlamentu. Lídři vládní koalice se dnes shodli, že prezidenta by napříště neměl volit parlament jako dosud, ale lidé v přímém hlasování. Zaveden má být i takzvaný klouzavý mandát. To znamená, že člen parlamentu, který je zároveň ministrem, by dočasně ztratil poslanecký mandát.

Koalice tak chce lépe oddělit výkonnou a zákonodárnou moc a zároveň dát ministrům více času věnovat se své vládní funkci. Kdyby z vlády odešli, mandát by získali zpět.

Koalice bude potřebovat hlasy opozice

Další změna volebního zákona spočívá v úpravě systému, kterým se získané hlasy přepočítávají na mandáty ve Sněmovně. Matematický model má více odpovídat poměrnému volebnímu systému, nemají být zvýhodněny menší strany.

"Především ve druhém skrutiniu se mají do parlamentu dostat ti, kteří získali největší počet hlasů," řekl místopředseda US- DEU Jan Hadrava.

Změny volebních pravidel vyžadují změnu ústavy i zákona. Koalice tedy bude potřebovat i hlasy opozice. Že by to nemusel být problém, dokazuje i Poslanecké hlasování Novinek, ve kterém poslanci přímou volbu prezidenta podpořili.

Anketa

Jste pro přímou volbu prezidenta?
ano
63,8 %
ne
36,2 %
Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám