Hlavní obsah

Lidovci dali koaličním partnerům ultimátum: Nechte lustrační zákon, jinak končíme

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidovci se bouří proti tomu, aby vládní poslanci podpořili komunistický návrh na zrušení lustračního zákona. Pokud návrh projde do druhého čtení, vystoupí z koalice a jejich ministři rezignují na své posty. Řekl to v pátek předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. ČSSD následně navrhla odložit jednání na úterý, což poslanci schválili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Jsme zásadně proti tomu, aby byl lustrační zákon zrušen,“ řekl v pátek na tiskové konferenci Bělobrádek. Pokud by návrh komunistů prošel prvním čtením, bude to podle něj pro lidovce „důvod ukončit koaliční spolupráci“.

Pokud poslanci nechají projít návrh prvním čtením, ministři za KDU-ČSL by na své posty rezignovali.

Lidovci rovněž chtějí, aby se o návrhu hlasovalo ještě před hlasováním o důvěře vládě. V pátek zkraje schůze Bělobrádek navrhl, aby byl tento bod přesunut na začátek pátečního jednání. Byl ale přehlasován.

První místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka doplnil, že se o odmítnutí zrušení lustračního zákona bavili zástupci koalice už při formování koaliční spolupráce. Sám prý upozorňoval, že je nepřijatelné, aby byl tento zákon přijat. „Partneři na to byli upozorněni,“ dodal.

Kluby nejednotné

Poslanecké kluby ČSSD a ANO přitom podle informací Novinek nejsou jednotné. Zrušení lustračního zákona chtějí podpořit minimálně dva poslanci ČSSD a zřejmě i někteří poslanci ANO. [celá zpráva]

„Včera (ve středu) jsem prezentoval svůj názor do médií, že předpokládám, že naši poslanci nepodpoří a nepustí tento zákon do dalšího čtení, ale potom po jednání klubu jsem zjistil, že ne všichni mají stejný názor, proto jsme se domluvili, že bude volné hlasování. Nedokážu vyloučit, že někteří z našich poslanců mohou být pro, aby projednávání tohoto zákona pokračovalo dál,“ řekl ve čtvrtek Novinkám předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Kdo přesně hodlá podpořit návrh komunistů, není jasné. Jisté však je, že například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na středečním jednání podobu lustračního zákona zkritizoval. „Jsem skeptický k té podobě lustračního zákona a říkám, ano, chránit stát musíme, musíme hledat způsoby, jak chránit jeho bezpečnost, ale nedělejme to způsoby, které vlastně nakonec v důsledku popírají princip ochrany individua, práv člověka a svobody,“ uvedl.

Ať si to koalice ujasní

Nejednotnost postoje potvrdil návrh šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka, aby se projednávání odložilo na úterý a koaliční kluby si mohly věc vyjasnit.

To pobavilo opoziční TOP 09 a ODS, které se rozhodly poskytnout koalici více času a vzaly si přestávky na jednání klubů s dovětkem - „ať si to můžete vyjasnit”. To program Sněmovny pro pátek ukončilo.

Sklenák nicméně označil celý spor za bouři ve sklenici vody, neboť podle něj návrh na zrušení lustrací nemá šanci v prvním čtení projít. „Ta vyjádření se mi zdají přehnaná, situace vůbec není dramatická. Jak jsem zjišťoval orientačně situaci v Poslanecké sněmovně, tak jsem přesvědčen, že návrh komunistických poslanců nemá šanci projít ani přes první čtení. Myslím, že je to bouře ve sklenici vody a že v úterý bude návrh zamítnut,“ řekl Novinkám.

Anketa

Měl by být lustrační zákon zrušen?
Ano
59,1 %
Ne
40,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10677 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám