Hlavní obsah

Úrazy připraví v Česku o život každý rok přes 200 dětí

Právo, Jiří Novotný

Nejrůznější úrazy připraví každoročně v Česku o život přes 200 dětí a nezletilých. Zhruba 35 tisíc je jich ročně hospitalizováno a více než 550 tisíc ambulantně ošetřeno. K tomu, aby úrazů ubylo, přispívá spolupráce oddělení BESIP ministerstva dopravy s pojišťovnami a různými nadacemi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejtragičtější důsledky mívají dopravní nehody. Za posledních dvacet let při nich v ČR zahynulo 719 dětí,“ sdělil na středeční tiskové konferenci šéf BESIP Roman Budský.

Vůbec nejtragičtější byl rok 1999 se 75 dětskými smrtelnými oběťmi silničních nehod. Naopak loni na tuzemských silnicích zahynulo jen osm dětí.

Příspěvkem k tomu, aby se situace v ČR dále zlepšovala, bylo loňské obnovení povinné dopravní výchovy v mateřských i základních školách.

Pomáhá speciální projekt

„Spolupracujeme s desítkami partnerů a připravujeme s nimi materiály potřebné pro tuto výchovu. Například pro pěti až sedmileté děti jsme teď s MetLife pojišťovnou vydali publikaci Ferda v autoškole a od pojišťovny obdrželi 20 tisíc reflexních přívěsků a proužků, které budeme dětem rozdávat,“ informoval Budský.

Asociace Záchranný kruh zase ve spolupráci s BESIP a pražskou městskou policií vytvořila šest spotů určených pro dopravní výchovu zejména na druhém stupni základních škol.

Celý projekt vznikal téměř půl roku a podílela se na něm řada odborníků z řad záchranářů, pedagogů i psychologů. Videa jsou dostupná bezplatně na webu www.zachranny-kruh.cz či na stránkách BESIP.

„První ohlasy na videa jsou jen pozitivní, děti jsou nadšené. Díky použité zábavné formě si zapamatovaly všechny rady a návody, které spoty obsahují,“ ujišťuje Veronika Krajsová z asociace Záchranný kruh.

Nebezpečí však dětem zdaleka nehrozí jen na silnicích. Nejčastějšími dětskými zraněními jsou pády, otravy, opaření a popálení, zasažení proudem či napadení zvířetem. Nezřídka si ale děti způsobují úrazy i ve škole, zejména při tělocviku.

Nové pojištění pro děti 

MetLife pojišťovna přišla nyní se zajímavým produktem, který může rodičům i dětem následky úrazů ulehčit.

Jde o pojištění Kamarád, jež zajišťuje komplexní ochranu dítěte, od drobných úrazů až po krytí těch nejzávažnějších a těžkých onemocnění.

„Klientům nabízíme tři balíčky pojištění Kamarád, jejichž cena začíná od 400 korun měsíčně. Pojistné plnění může u trvalých následků úrazů dosáhnout až 12 miliónů korun, u méně závažných až 600 tisíc Kč,“ informovala ředitelka produktového oddělení MetLife pojišťovny Ivana Gerliczy.

Reklama

Výběr článků

Načítám