Hlavní obsah

V lednu bylo o 2,5 stupně tepleji než obvykle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Teploty v lednu byly o 2,5 stupně vyšší, než je dlouhodobý normál let 1971 až 2000. Průměrná teplota v dlouhodobě nejstudenějším měsíci roku byla 0,7 stupně nad nulou. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spadlo také výrazně méně srážek, jen 61 procent dlouhodobého průměru. „První dvě dekády měsíce přinesly teploty většinou o tři až osm stupňů vyšší, než je dlouhodobý normál, poslední dekáda byla teplotně podprůměrná," sdělil ČHMÚ.

V první dekádě padaly tři dny po sobě teplotní rekordy, rtuť místy vystoupala až k 15 stupňům. Naproti tomu noc na 26. ledna byla zřejmě nejmrazivější za celou zimu, na třetině stanic bylo pod minus 15 stupňů. Nejchladněji bylo tradičně na horách v pohraničí, nejtepleji v Praze a Středočeském kraji a také na jihu Moravy a ve východních Čechách.

Napršelo a nasněžilo v průměru 25 milimetrů srážek. Větší množství srážek hlásí pouze Jeseníky a některé oblasti Krkonoš. "Sluneční svit dosáhl průměrně v celé ČR 41 hodin, to je 94 procent normálu pro leden," dodali meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám