Hlavní obsah

Komunisté se snaží přesvědčit Sněmovnu, že lustrace jsou diskriminační

Novinky, jas
Aktualizováno

Polemickou debatu rozpoutal ve středu odpoledne ve Sněmovně komunistický návrh na zrušení lustračního zákona. Poslanci KSČM nynější zákon považují za diskriminační, neboť funguje na principu evidence, nikoliv činnosti. Jednání bylo vpodvečer přerušeno do čtvrtečního rána.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo)

Článek

Vystoupení poslanců KSČM nadzvedla ze židle zástupce TOP 09 a ODS. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že nárok na veřejnou funkci není povinný. „Se žloutenkou také nemůžete pracovat v potravinářství,” dodal s tím, že nejde o diskriminaci.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura odcitoval kolegům část zákona o protiprávnosti komunistického režimu. Komunistickým kolegům vzkázal, aby si „řeči o svědomí nechali na komunistické schůze”.

Předseda KSČM Vojtěch Filip opáčil, že Stanjurou citovaná norma nezakládá žádná práva ani povinnosti a připomněl, že lustrační zákon byl přijímán s omezenou dobou platnosti.

Jednoduché paralely

Skepsi k nynější podobě lustračního zákona vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj jsou tu nyní „nebezpečnější chobotnice” a „zločinecké struktury”, nežli je evidence ve svazcích StB.

Předseda ODS Petr Fiala se pozastavil nad relativizací minulosti z úst představitele demokratické strany. „Tyto jednoduché paralely nedělejme,” varoval s poukazem na Zaorálkovo vystoupení.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka se pokusil srovnat komunistický režim se současností, která má podle něj rovněž své oběti.

Na hlasování o zrušení lustračního zákona se ale nakonec ve středu nedostalo. Po žádosti o pauzu na jednání klubu místopředsedkyně komory Jaroslava Jermanová přerušila schůzi do čtvrtečního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám