Hlavní obsah

Advokáti jsou zděšeni: Z malých dluhů nebudou žádné odměny?

Právo, Jindřich Ginter

Advokáti jsou zděšeni. Z vymožených bagatelních dluhů do deseti tisíc korun by neměli mít v budoucnu nárok na odměny, které dnes zakotvuje občanský soudní řád a hradí jim je dlužníci. Navrhla to skupina čtrnácti poslanců, převážně z TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ti, vedeni dobrým úmyslem, nedomysleli, že v konečném důsledku by přijetí jejich návrhu nadělalo víc škody než užitku.

Situace by se obrátila z dnešní kritizované praxe, kdy malé dluhy narůstají vinou neúměrných odměn právníků a exekutorů, do opačného extrému, kdy by se vymáháním malých dluhů nezabýval nikdo.

„Účastníci nemají právo na náhradu odměny za zastupování v řízení, ve kterém bylo rozhodnuto o peněžitém plnění,“ stojí v návrhu na změnu občanského soudního řádu.

Návrh předložili především poslanci z TOP 09

Tedy v návrhu u bagatelních sporů, doručeném poslancům 23. ledna. „Soud však může přiznat i náhradu nákladů nebo jejich části, odůvodňují-li to okolnosti případu nebo poměry účastníků,“ píše se dál v návrhu.

V důvodové zprávě uvádějí, že současný stav přiznávání nákladů je u nás zcela atypický v mezinárodním srovnání.

Dluhy pod 10 000 Kč se nebudou muset platit

„Malým pohledávkám obvykle nejsou přisuzovány náklady, popřípadě jsou spíše symbolické. Obvyklou praxí je pak princip, že náklady jsou přiznávány pouze v případech hodných zvláštního zřetele, jako je zavinění žalovaného, vyšší potřeba individuální právní pomoci, skutečná spornost,“ píšou navrhovatelé.

V právnické veřejnosti to vyvolalo pozdvižení. Podle Romana Mikluše z právnicko-spotřebitelského projektu Vaše nároky.cz by se kvůli nulovým odměnám za právní zastoupení u pohledávek do deseti tisíc stalo prakticky zcela nevymahatelné například soudně určené výživné.

Podle něho jde o to, že když člověku někdo dluží pod hranicí deseti tisíc korun, advokát po klientovi peníze nevyžaduje, protože odměnu má z toho, co mu přiřkne soud, jestliže spor vyhraje. A bude-li až na výjimky odměna nulová, advokát se věcí zabývat nebude.

„Pokud by to prošlo, tak jednou větou v zákoně zařídí neplacení dluhů do deseti tisíc korun. Prostě lidem tímto řeknou: Neplaťte je,“ reagoval na návrh pražský advokát Adam Batuna. Není jediný. Většina reagovala stejně, ale nechtějí být citováni. „Všichni jsou zděšení. Tohle přece nemůže projít,“ dodal jeden z nich. Ale může.

ANO říká „ano”

„Poslanecký klub ANO ještě tento sněmovní tisk neprojednával, nicméně předpokládáme, že hnutí ANO bude pro. Novela má jednoznačnou podporu i paní ministryně spravedlnosti Heleny Válkové,“ vzkázala Právu mluvčí ANO Radka Burketová.

Poslanecký klub KSČM se zatím k návrhu nechce blíže vyjadřovat.

„Vzali jsme ho na vědomí. Nyní se jím zabývají odborně příslušní poslanci. Musí se dokonale seznámit se všemi možnými dopady navrhované novely,“ napsal Právu Robert Kvacskai z mediálního úseku ÚV KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám