Hlavní obsah

Rebelové v ČSSD znovu zvedli hlavu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Neuplynuly ani dva týdny od chvíle, co v padesátičlenném poslaneckém klubu soc. dem. začala doutnat nová rebelie kvůli ústupu strany z pozic náměstků na koaličních ministerstvech, a je tu nové napětí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sociální demokraté Jeroným Tejc (vlevo) a Michal Hašek při úterním jednání Sněmovny.

Článek

Někteří poslanci ČSSD v úterý opět začali hlasitě vyjadřovat svůj nesouhlas s kroky vedení soc. dem. Tentokrát kvůli nominaci Anny Šabatové na post veřejné ochránkyně práv a také kvůli komunistickému návrhu zákona o církevním referendu.

Ačkoli vedení poslaneckého klubu rebelii popírá a mluví o obyčejné výměně názorů, část poslanců hovoří o rostoucí nespokojenosti, která se při úterním jednání klubu projevila.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidátka na ombudsmana Anna Šabatová

„Mysleli si, že nám předhodí bez jakékoli diskuse nějaký návrh, což není možné,“ popsal situaci v klubu Právu jeden z jeho členů. „Byla to běžná debata, nehledejte v tom žádný problém,“ kontroval šéf klubu Roman Sklenák.

Vedení klubu totiž přišlo na jednání s tím, aby poslanci podle doporučení grémia ČSSD podpořili právě Šabatovou proti bývalému poslanci soc. dem. Stanislavu Křečkovi. Toho na post ombudsmana nominoval prezident Miloš Zeman.

Jenže část klubu takový postup rozčílil, a proto došlo k orientačnímu hlasování, na jehož základě dostala Šabatová jen devět hlasů. I vinou toho nakonec klub požádal Sněmovnu o přesun hlasování o ombudsmanovi na příští týden, aby se poslanci pokusili najít společnou řeč.

Zeman se snaží?

Jenže to může být v tajné volbě složité a není vyloučeno, že část klubu bude chtít dát partajnímu vedení za vyučenou. Spekuluje se, že prezident Miloš Zeman mezi poslanci hledá podporu pro svého kandidáta Křečka. Někteří členové argumentují, že to je nejen jejich kolega, ale také zkušený právník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Křeček

Části klubu se také nelíbí, že soc. dem. přenechává iniciativu týkající se církevních restitucí komunistům. Právě klub KSČM předložil návrh zákona o referendu o církevních restitucích, kterým se mají poslanci začít zabývat právě na zahájení schůze dolní komory.

„Nechali jsme si vzít komunisty naše téma, které jsme před volbami silně akcentovali,“ zdůvodnil včerejší spor klubu další z jeho členů, který si nepřál být jmenován s tím, aby nebyl označen za rebela.

Podle něj proto někteří poslanci ČSSD odmítají hned v prvním kole církevní referendum shodit pod stůl, byť jsou si vědomi, že tato cesta by v případě schválení návrhu mohla vyvolat soudní spory.

Už nejsme opozice, vzkázal Sobotka

Zastánci stranického vedení naopak tvrdí, že jde o další hru zhrzených politiků, kteří přišli o funkce a budou hledat každou příležitost, jak předsedovi strany a premiéru Sobotkovi zatopit.

Sobotka ale situaci v klubu nijak tragicky nevnímá. „Po sedmi letech je i pro poslanecký klub soc. dem. složité vžít se do role vládní strany. Už to není revoluční situace opoziční strany, která mohla podporovat v zásadě cokoli, na co si vzpomněla,“ řekl.

Připomněl, že ČSSD je vázána koaliční dohodou. „Je tedy potřeba si uvědomit, že na zásadních věcech, jako je téma referenda k církevním restitucím, je potřeba hledat koaliční shodu, pokud nemá být ohrožena existence vlády,“ dodal.

Podle premiéra nedává referendum na toto téma příliš smysl, protože zákon už byl schválen. Nyní je jediná šance jednat s církvemi o snížení finančních náhrad a kontrolovat vydávání majetku.

„Myslím, že je třeba, aby si poslanecký klub postupně zažil přerod z divoké opozice směrem k vládní odpovědnosti,“ zhodnotil situaci v klubu Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám