Hlavní obsah

Lustrační zákon je zmetek minulosti, prohlásil Kováčik

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik ale na tom, že již pominuly motivy, pro které byl kdysi přijat lustrační zákon. V úterý jej označil za zmetek minulosti, který je třeba odstranit. Předseda ODS Petr Fiala má za to, že KSČM chce svými návrhy, mj. na přejmenování státního svátku 17. listopadu, odvést od své minulosti pozornost.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Pavel Kováčik (KSČM)

Článek

„Jsem přesvědčen, že zákon již dávno pozbyl smyslu a je určitou koulí na noze dalšího demokratického vývoje,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci. „Některé zmetky minulosti je třeba odstraňovat,“ prohlásil Kováčik ke komunistickému návrhu zrušit lustrační zákon.

„Lidé, kteří spolupracovali s StB, překročili normy,“ upozornil Fiala a dodal: „Selhali jednou, mohli by selhat zase.“

Fiala: Komunisté odvádějí pozornost

Fiala na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny návrhy KSČM zkritizoval. Nelíbí se mu, že by se k názvu státního svátku 17. listopadu doplnilo sousloví Mezinárodní den studentstva. Podle Fialy tak komunisti chtějí odvést pozornost od událostí roku 1989.

„KSČM zřejmě cítí novou šanci, jak reinterpretovat naši minulost. Proto navrhují, aby v názvu státního svátku 17. listopadu, který označujeme jako Den boje za svobodu a demokracii, bylo předřazeno sousloví Mezinárodní den studentstva,“ řekl Fiala.

Petr Fiala po jednání poslaneckého klubu ODSVideo: Novinky

„Velmi dobře si uvědomujeme význam událostí roku 1939, ale tento návrh nenápadně přesouvá pozornost od událostí listopadu 1989, které jsou pro svobodu a demokracii v naší zemi mimořádně důležité. Proto jsme pro zachování současného označení, které velmi dobře zachycuje význam této události,“ dodal.

Nemocnice přijdou o miliardy, varuje ODS

Šéfovi ODS také vadí, že vláda stáhla z projednávání návrh, který by vracel zdravotnické poplatky za pobyt v nemocnici. Podle Fialy jde o na první pohled populární krok, který ale bude mít neblahé důsledky. „Bez tohoto poplatku přijdou nemocnice o miliardy korun,“ poznamenal.

Naopak odmítnout podle něj měla vláda návrh vysokoškolského zákona, který počítá s převedením pravomoci jmenování profesorů na předsedu Senátu. ODS ale podporuje přijetí tzv. finanční ústavy.

Na jednání poslaneckého klubu ODS krátce zaznělo i jméno Jiřího Pospíšila, který minulý týden vystoupil z občanské demokracie. Podle Jany Černochové se nezachoval jako gentleman, když se nedostavil na úterní jednání rozloučit. „Je to trošku zklamání, Jiřího Pospíšila jsem vždy považovala za člověka, který je gentleman a umí se chovat,“ poznamenala.

Reklama

Výběr článků

Načítám