Hlavní obsah

Firma návrhářky Matragi zbourala chráněnou vilu. Dostala pokutu 150 tisíc

– Praha

Firma Matragi Design, jejíž spolumajitelkou je módní návrhářka Blanka Matragi, dostala za zbourání vily na pražské Ořechovce od památkářů pokutu 150 000 korun. Firma se proti ní odvolala s tím, že vina za zničení domu, který je v památkové zóně, padá na stavební firmu. Odvolací řízení je podle mluvčí ministerstva kultury Anny Ješátkové na začátku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Blanka Matragi

Článek

Návrhářka říká, že na projektu pracuje přes dva roky, v domě plánovala muzeum své práce, které chtěla později věnovat "českému národu", a kvůli svému pracovnímu pobytu v zahraničí nemohla na práce na stavbě dohlížet tak, jak by bylo třeba.

Památkový odbor ministerstva jako odvolací orgán obdržel odvolání 27. ledna. Pražští památkáři o pokutě rozhodli 18. prosince. Společnost porušila památkový zákon, když vilu odstranila bez závazného stanoviska, tedy povolení pražských památkářů. Firma také může dostat pokutu od stavebního úřadu Prahy 6.

Podle šetření památkářů sice na zeď domu spadl strom, v té době již ale byl objekt ve velmi špatném stavu a částečně rozebrán. Památkáři proto rozhodli o udělení pokuty.

Pokuta mohla být až dva milióny

Podle památkového zákona může majitel kulturní památky, když o ni špatně pečuje, případně ji zničí, dostat pokutu až dva milióny korun, v případě národní kulturní památky maximálně čtyři milióny korun; v praxi se ale tak vysoké sumy neudělují. Dům na Ořechovce samostatně na seznamu kulturních památek není, je jen součástí památkové zóny, tedy jeho památková ochrana je nižší.

Rodinný dům stál v památkové zóně Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou. Na jeho zbourání upozornilo v lednu občanské sdružení Praha 6 ztrácí tvář, dům prý byl zbourán na počátku prosince.

Matragi Design na rekonstrukci podle webových stránek sdružení získala územní rozhodnutí i stavební povolení, záměr neměl zásadním způsobem změnit charakter domu.

Chybovala prý firma

Podle Jiřího Kokeše, advokáta Matragi, stavební předpisy porušila najatá stavební firma. Nezabránila prý dostatečně pádu vzrostlého stromu na dům, který pak poničil obvodovou zeď, a nezajistila také dostatečně stavbu během rekonstrukce. Poté, co společnost Matragi Design pochybení zjistila, smlouvu ukončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám