Hlavní obsah

Krajská ODS chce, aby se Pospíšil vzdal funkcí

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Poslanec a bývalý šéf ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil, který ze strany v minulém týdnu po 16 letech odešel, má opustit křeslo poslance a krajského zastupitele, do kterých byl za ODS zvolen. V pondělí ho k tomu vyzvala regionální rada.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Poslanec Jiří Pospíšil

Článek

„Poděkovali jsme panu Pospíšilovi za to, jak se svým osobním přístupem podílel na volebních výsledcích ODS, ale na druhou stranu máme obecná pravidla a ta musí dodržovat každý. Proto jsme pana Pospíšila vyzvali, aby respektoval kodex, který schválila výkonná rada ODS, a mandátů se vzdal,“ řekl Právu místopředseda regionální rady Pavel Karpíšek.

Před parlamentními volbami totiž občanští demokraté podepisovali prohlášení, podle kterého se má každý, kdo ze strany odejde, vzdát mandátu. Pospíšil už dříve uvedl, že nic podobného nepodepsal. Podle Karpíška a dalších členů rady by se ale měl Pospíšil funkcí i přesto vzdát.

„Je to obecný úzus. Pokud pan Pospíšil říká, že se vždy choval slušně, bylo by slušné, aby respektoval i většinový názor regionální rady,“ dodal Karpíšek.

Pospíšil v pondělní reakci pro Právo potvrdil, že si oba mandáty nechá. „Nechci, aby to vyznělo samochvalně, ale oba mandáty si nechávám. Získal jsem obrovské množství preferenčních hlasů, kdy lidé volili mě, a nechci je nyní zklamat. Zaznamenal jsem mnoho mailů, ve kterých mi lidé píšou, ať z politiky neodcházím,“ reagoval Pospíšil.

Zároveň dodal, že ho mrzí přístup bývalých kolegů a stranického sekretariátu. „Moc dobře vědí, co jsem udělal pro kampaň. Opakuji, že nechci ODS škodit a ani nechci vstupovat do jiné strany,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám