Hlavní obsah

Ať kumulátoři veřejných funkcí pobírají jen jeden plat, souhlasí Sobotka

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiéru Bohuslavu Sobotkovi se zamlouvá návrh, aby lidé, kteří zastávají více veřejných funkcí, pobírali pouze jeden plat. Podle něj by to tak bylo správné, i když nedoporučuje takovéto řešení uzákonit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek na sjezdu ČSSD

Článek

„Nedomnívám se, že bychom měli zakazovat vysloveně souběh funkcí ze zákona, ale pravděpodobně tam, kde je veřejná funkce doprovázena také tím, že představitel pobírá veřejné prostředky, například ve formě platu, měl by podle mého názoru pobírat pouze jeden plat za veřejnou funkci,“ řekl Sobotka v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády.

Právě ČSSD je kvůli kumulaci funkcí některých členů často napadána. Několik jejích hejtmanů se po volbách do Sněmovny dosud nerozhodlo, zda si ponechají pozici v čele krajů, nebo dají přednost poslaneckému mandátu.

Mezi nimi je i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který opakovaně patří mezi největší absentéry ve Sněmovně. Kromě funkce hejtmana a předsedy asociace krajů zastává i další pozice.

Podle Sobotky však není otázka ohledně souběhu funkcí urgentní. Členové ČSSD mají z rozhodnutí ústředního výkonného výboru čas do konce dubna, aby se rozhodli pro některou z funkcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám