Hlavní obsah

Zeman bude v Soči fandit Sáblíkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman, který se do ruské Soči chystá na slavnostní zahájení zimních olympijských her, plánuje vedle toho povečeřet s českými olympioniky a hodlá zamířit na rychlobruslařský stadión, kde bude fandit Martině Sáblíkové. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se Zeman zúčastní rovněž večeře, kterou pro státníky pořádá ruský prezident Vladimír Putin.

Foto: David W Cerny, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman bude v dějišti olympijských her od čtvrtka do neděle. V pátek se nejprve zúčastní recepce pro vysoké představitele národních výprav, kterou na úvod her uspořádá prezident Putin. Zeman se poté přesune na zahajovací ceremoniál her.

V sobotu se společně se svou manželkou Ivanou zúčastní otevření Českého domu v Soči. A v neděli navštíví olympijskou vesnici, kde se setká se členy české sportovní výpravy, uvedl Ovčáček. Ve stejné dny bude v dějišti zimní olympiády i arcibiskup Dominik Duka, který se chystá požehnat sportovcům.

Sobotka nedorazí, šéfové komor parlamentu ano

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do Soči neodcestuje. Členové vlády většinou argumentují pracovním vytížením. Pozvání přijali předsedové Sněmovny Jan Hamáček a Senátu Milan Štěch.

Hamáček by měl v Soči pobývat od 19. do 24. února. Kolem 18. února by se přitom ve Sněmovně mělo uskutečnit důležité hlasování o důvěře v Sobotkovu vládu.

Kritika lidských práv

Řada lidskoprávních organizací vyzývá světové politiky, aby do Soči nejezdili. Vadí jim stav lidských práv v Rusku. Jedním z nejvíce kritizovaných zákonů je ten, který omezuje "propagaci" homosexuality na veřejnosti. Kvůli němu do Soči nezamíří řada nejvyšších představitelů světových států.

Skupina 27 nositelů Nobelovy ceny z různých oborů v lednu vyzvala Putina v otevřeném dopise, aby zákon, který sám podepsal, zrušil. Moskva však veškerou kritiku odmítá jako agresivní vnucování cizích hodnot.

Reklama

Výběr článků

Načítám