Hlavní obsah

České kliniky vydělávají na cizincích desítky miliónů. Hlavně za plastiky prsou

Právo, Jana Perglová

Česká republika se stává pro cizince čím dál více populární v oblasti placených lékařských služeb. Za ně jsou utraceny ročně desítky miliónů korun. Největší zájem tradičně zaznamenala plastická chirurgie, obezitologická chirurgie a asistovaná reprodukce - umělé oplodnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

O služby českých lékařů mají zájem především Britové, Němci, Rakušané nebo Rusové. Důvod je jasný. Za srovnatelně kvalitní zákrok a podmínky zaplatí cizinci až o padesát procent méně než ve svých domovských státech.

„Například v roce 2012 se stala Česká republika pro Brity druhou nejoblíbenější a nejhojněji vyhledávanou destinací medicínské turistiky,“ uvedl Ondřej Šebestík ze společnosti Health-Czech. Tento trend je obecný.

Podle předběžných odhadů lze očekávat, že počet zahraničních turistů přijíždějících za medicínskými zákroky vzrostl i v roce 2013.

Stále větší oblíbenost medicínského turismu především u lidí ze západní Evropy potvrzují jak zahraniční průzkumy, tak ekonomická čísla českých klinik.

V posledních letech se počty zahraničních klientů více než zdvojnásobily, což se odráží na tržbách.

Příznivá cena a skvělá práce

„Meziroční srovnání jednotlivých měsíců v letech 2011 a 2012 vychází tak, že se více než čtyřikrát zvýšil počet anglicky mluvících zájemců o léčbu v České republice,“ doplnil Ondřej Šebestík.

Boom medicínského turismu přibrzdila hospodářská krize, ale po propadu z roku 2008 se například v Británii opět každým rokem zvedá počet lidí cestujících za medicínou.

Kromě ceny je důvodem zahraničních klientů také fakt, že operaci chtějí utajit před známými. Proto ji podstupují v zahraničí a berou si na ni dovolenou.

Dalším velkým důvodem medicínských turistů ze západní Evropy je vysoká úroveň služeb srovnatelná se západoevropskými standardy, ovšem za ceny, které jsou někdy dvakrát až třikrát nižší.

Například odstranění žlučníku vyjde ve Velké Británii samoplátce na více než sto tisíc korun, zatímco v Německu zhruba na devadesát tisíc korun a v České republice na třicet tisíc korun.

Podobné je to u nejoblíbenější operace, což je zvětšení prsou. V Británii pacientka zaplatí přes 110 tisíc korun, v Německu kolem 90 tisíc, v Česku přitom vyjde operace na cca 60 tisíc Kč.

Čeští lékaři jsou v zahraničí navíc tradičně vážení pro svou odbornost. Cizinci vědí, že můžou počítat se srovnatelnou kvalitou a podmínkami jako doma.

Hitem je liposculpturing

Trend potvrzují i české kliniky. Například v klinickém centru ISCARE loni utratila tisícovka cizinců přes 65 miliónů Kč.

„Jako klinické centrum zaměřené na zahraniční klientelu, a to zejména z Německa, můžeme potvrdit, že zájem o výkony v ČR roste,“ řekl generální ředitel klinického centra ISCARE IVF Ing. František Lambert.

„V roce 2013 jsme poskytli péči pro více než tisícovku klientů z Německa, kteří přijíždějí do ČR zejména pro výkony plastické chirurgie a asistované reprodukce,“ doplnil.

Nejčastější jsou operace prsou (téměř 50 procent), dále liposukce a abdominoplastiky, následují operace víček a liftingy obličeje.

Klienti v průměru utratí za operaci 65 tisíc korun, ale za kombinované plastiky i stotisícové částky. Nejvyšší ceny jsou u nejnovější novinky liposculpturingu, která do Čech teprve letos dorazila z USA a z českých klinik tuto metodu nabízí zatím pouze klinika ISCARE.

Lipo-sculpturing, tedy odsátí tuku a současná modelace svalů je ve Spojených státech v současnosti velkým hitem.

Flexibilní legislativa pro umělé oplodnění 

Dalším důvodem pro cestování do zahraničí za medicínskými výkony je flexibilnější legislativa, a to zejména v oblasti asistované reprodukce.

Zákony ČR umožňují při asistované reprodukci využití anonymního darování pohlavních buněk, tedy spermií a vajíček. Z tohoto důvodu přijíždí do ČR velké množství zahraničních neplodných párů.

„Odhadujeme, že v ČR bylo v roce 2013 provedeno zhruba 4–5 tisíc IVF cyklů pro zahraniční klientelu,“ prozradil Oliver Nosek, jednatel společnosti Eizell-spende IVF, která zprostředkovává medicínským turistům z Německa IVF léčbu v ČR.

„V rámci Evropy je Česká republika společně se Španělskem nejvyhledávanější destinací pro neplodné páry,“ potvrdil oblíbenost českých zařízení primář předního českého centra asistované reprodukce ISCARE Jaroslav Hulvert.

Nový zákon podpoří ještě více medicínský turismus 

Legislativní novinkou, od které lze očekávat další masivnější podpoření medicínského turismu, je nařízení rady Evropské unie ratifikované a následně uzákoněné 4. dubna 2011. Nařízení 2011/24/EU se týká aplikovatelnosti práv pacienta na péči v jiných členských zemích Evropské unie, než je domovská země.

Podle tohoto nařízení má jakýkoliv občan Evropské unie, který má právo na lékařský výkon hrazený z veřejného pojištění ve své zemi, nově také nárok na tento zákrok v jakékoli jiné členské zemi za předpokladu, že tento výkon není v domovské zemi občana dostupný v rozumném časovém horizontu, a za předpokladu, že náklady na léčbu nepřesáhnou náklady na léčbu v domovské zemi.

Členské státy Evropské unie musely ze zákona začlenit toto nařízení do svého právního systému s platností k říjnu 2013.

„I když je tedy tato změna uzákoněna pouze krátkou dobu, z její podstaty lze očekávat další podpoření medicínského turismu, především ve smyslu cestování pacientů ze západních zemí EU do střední Evropy, a tedy i do České republiky,“ vysvětlil primář Jaroslav Hulvert.

Reklama

Výběr článků

Načítám