Hlavní obsah

Babiš přidá státním zaměstnancům, zvažuje obnovení finanční policie

– Praha • Aktualizováno

Nový ministr financí Andrej Babiš představil v neděli, jak chce řídit rozpočet a finance. Zmínil, že všem státním zaměstnancům bude navýšena mzda o dvě procenta, jak bylo slíbeno. Nepomůže ale VZP. Zároveň by chtěl znovu obnovit finanční policii. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Já bych chtěl dělat rozpočet aktivně, řídit rozpočet aktivně. Každý koaliční partner si nafoukne rozpočet a nějak se to uplácá. Chceme řídit rozpočet aktivně, chceme rozklikávací rozpočet, do detailu. To taky chci kontrolovat,“ řekl Babiš.

Podle něj je problémem, že nemáme jako na Slovensku agenturu na řízení likvidity.

Babiš uvedl i to, na co se míní soustředit. V roce 2014 počítá s tím, že se zaměří na získání peněz z eurofondů a na tzv. karuselové obchody s DPH, které podle něj připravují státní pokladnu o desítky miliard. Babiš odhadl, že to souvisí s tím, že tyto obchody na Slovensku stíhají a vytlačují je do Čech.

Nová pracovní místa

Andrej Babiš míní také obnovit finanční policii a zvažuje i její spojení s celní správou, podobně jako na Slovensku, kde „mají 700 kukláčů a dělají zásahy“. Podotkl také, že mzda státních zaměstnanců bude navýšena o dvě procenta. Počítá s tím, že policisté dostanou 1,4 miliardy na mzdy a tisícovku nových míst.

Babiš dále uvedl, že ve funkci ředitele Finančního analytického útvaru ministerstva financí skončí Milan Cícer. Jeho nástupcem by se měl stát Libor Kazda, někdejší vedoucí plzeňské expozitury protikorupční policie, který loni odešel do civilu.

Cícer podle Babišových slov odchází na vlastní žádost. Kvůli rodinným důvodům požádal o přeložení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Babiš se ho nemíní zcela zbavit, protože podle něj zlepšil boj proti praní špinavých peněz.

Nový ministr financí zvažuje i to, že by se zrušily ropné produkty ve státních rezervách: „EU říká, dejte to pryč. My jsme jediný, my a Rakousko.“

Rozpočet jsem nečetl a ani ho nebudu číst.
ministr financí Andrej Babiš

„První rok se musíme podívat, kde máme likviditu,“ uvedl Babiš ke státnímu rozpočtu. Také se pustil do těch, kteří ho kritizovali za to, že našel 350 miliard: „Těch 350 miliard jsou peníze uložené MF. Dostáváme za ně 0,04 procenta (na úrocích). A platíme úroky tři procenta.“

Hrdě se ale hlásí k tomu, že rozpočet nečetl, i když už byl schválen: „Rozpočet jsem nečetl a ani ho nebudu číst, má devět set stránek. Já dělám koncepci. Zásadní věci načtu, pan Gregor mi udělá prezentaci.

Popřel ale, že by se nezvýšily peníze policistům: „Chci dementovat, že jsme proti navyšování mezd. Schválili jsme, že státním zaměstnancům bude navýšena mzda o dvě procenta.“ Podle něj došlo k neporozumění v tématu, protože, on si myslel, že by mělo jít o další zvýšení mezd k už schválenému.

Rozkrývání finančních toků pojišťoven

Nemíní ale poskytnout 3,5 miliardy zdravotním pojišťovnám na odkup nedobytných pohledávek: „Dokud ministr zdravotnictví neukáže, kam tečou peníze, nedostane 3,5 miliardy. Přes zdravotní pojišťovny teče ročně 220 miliard korun, přes VZP 150 miliard a nikdo neví kam.“

Zmínil i údajnou korupci v resortu. Ministr financí prohlásil, že četl studii EU z října 2013 o korupci zdravotnictví v EU: "A v té studii se říká o nekorunovaném kmotrovi českého zdravotnictví Markovi Šnajdrovi..., protože on ve skutečnosti řídí VZP. On tam sedí ve správní radě a druhý korupčník je pan Bendl, který zprivatizoval středočeské nemocnice na netransparentní firmy."

Babiš také znovu zopakoval, že ČSSD neumožní nominovat svého člověka na post náměstka pro daně: „Sobotkovi jsem vysvětlil, že náměstek pro daně není možný, to je pro nás klíčová oblast. Řekl jsem svůj názor, že tyhle politické dohody se mi nelíbí. My jsme navrhli jen jediného politického nominanta.”

Karuselový podvod s DPH

Karuselový nebo kolotočový obchod je druh podvodu s daní z přidané hodnoty. Zboží se transportuje přes hranice členských států EU, protože vyvážené zboží je osvobozeno od DPH. DPH má zaplatit dovozce a může si tuto DPH odečíst. Firma ale DPH nezaplatí, nebo zboží při dalším prodeji fakturuje i s DPH. V prvním případě jde o tzv. ztraceného obchodníka, který ve skutečnosti neexistuje nebo jde o bílého koně. V druhém jde o jiný typ daňového podvodu, kdy dovozce daň vyfakturuje, ale neodvede.

Babiš ale uvedl, že už nemíní prosazovat na post náměstka ministra školství pro sport Antonína Lébla, stane se jím Petr Hulinský: „My pana Lébla nenavrhujeme, nejde ani o pana Hulinského ani pana Lébla, jde o tři miliardy, které tečou ze státního rozpočtu do sportu a nevíme kam.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám