Hlavní obsah

V plzeňské zoo se narodilo mládě vzácného nosorožce indického

ČTK, ib
Plzeň

V plzeňské zoologické zahradě se narodilo mládě vzácného nosorožce indického. Pětiletá samice Manjula porodila svého prvního potomka v neděli o půl druhé ráno. Porod i první okamžiky života mláděte mohli lidé sledovat na internetu. Zoo spustila na začátku roku on-line přenos z vnitřní ubikace samice.

Porod nosorožce v Plzeňské ZOOVideo: Plzeňská ZOO

 
Článek

Jak již dříve v tomto roce řekl mluvčí zahrady Martin Vobruba, plzeňská zoo je jediná, která v současnosti nosorožce indické v Česku chová. Naposledy se v ČR narodilo mládě v roce 1997 v královédvorské zoo.

”Porod trval zhruba do půl druhé, vše probíhalo v pořádku,“ řekl Právu Vobruba. Mládě má kolem padesáti kilogramů. „Podle ošetřovatelů je to holčička,“ sdělil Vobruba. Matka mládě už i poprvé kojila.

Pavilón je až do odvolání uzavřený. „Kdy tam pustíme první návštěvníky, není zatím jasné, i náš fotograf tam bude moci nejdříve někdy v příštím týdnu,“ dodal Vobruba.

Otec je nejtěžší zvíře v zahradě

Pro Manjulu, která se narodila v dubnu 2008 Tierparku v Berlíně, i pro samce Baabua je mládě prvním potomkem. Baabuu, jemuž bude letos deset let, je s váhou 2300 kilogramů největší zvíře v plzeňské zoo. Samice zabřezla v říjnu 2012. Březost u nosorožců indických trvá až kolem 15 měsíců. Mládě proto chovatelé očekávali každým dnem.

"Manjula nyní váží 1800 kilogramů a je ráda úplně sama, netouží po společnosti ani samečka Baabua, ani ošetřovatelů," řekl na začátku letošního roku Vobruba. V ČR se už tři indičtí nosorožci narodili v zoo ve Dvoře Králové nad Labem, poslední v roce 1997 samička Nova.

V Evropě žije nyní 66 těchto nosorožců ve 24 zahradách. Z nich je 32 mladších deseti let. Pouze sedm těchto zvířat v Evropě se narodilo ve volné přírodě, ostatní již přišli na svět v lidské péči. Ohrožený druh přežívá jen ve třech státech v národních parcích a v rezervacích. Celkově čítá světová populace těchto savců kolem 2800 exemplářů. Plzeňská zoo nosorožce dříve nikdy nechovala. V roce 2010 získala do nových afrických výběhů samici Manjulu a samce Beniho. Na doporučení koordinátora chovu pak v roce 2011 Beniho vyměnila za Baabua ze zoo ve městě Chester v Anglii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám