Hlavní obsah

Ledovka bude hrozit Česku i v pondělí, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Ostrava
Aktualizováno

Meteorologové prodloužili výstrahu na výskyt ledovky v Česku do pondělního poledne. Největší nebezpečí hrozí hlavně na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Mrznoucí déšť a silný vítr komplikoval v těchto lokalitách v neděli ráno silniční provoz. Posypové vozy vyjely ve všech okresech. Dálnice jsou po chemickém ošetření sjízdné. Na méně frekventovaných cestách ale silničáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Předpověď počasí slibuje na jihu Moravy teploty kolem nuly s vysokou pravděpodobností srážek tvořených deštěm se sněhem. V některých obcích pokrývá ledovka po nočním mrholení všechny komunikace i chodníky a měla podíl na několika dopravních nehodách. V Bohatých Málkovicích na Vyškovsku například ráno sjelo osobní auto do potoka. Jeden člověk se při tom zranil. Vůz museli z koryta potoka vytáhnout hasiči.

Autům, které uvízly vlivem náledí, pomáhali hasiči například v Pozořicích na Brněnsku a v Brně-Černých Polích. V Žabčicích na Brněnsku pak dokonce museli vyprošťovat sypač. Menší nehody se staly také na parkovištích.

Pozor na Bruntálsku

Silný vítr v některých částech Moravskoslezského kraje komplikuje situaci řidičům. Opatrní by měli být především na Frýdecko-Místecku či Bruntálsku. Tam silničáři nabádají ke zvýšené opatrnosti i na silnicích nižších tříd, kde leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Dálnice, rychlostní komunikace a silnice prvních tříd jsou v regionu sjízdné bez omezení. Většinou jsou holé a suché. Na některých místech může mrholit.

Na silnicích ve Zlínském kraji se ráno místy tvoří náledí a ledovka, řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Varování před namrzlými vozovkami platí hlavně pro vyšší polohy Zlínska a Kroměřížska. Ledovka se podle hlášení dispečerů kvůli mrholení a teplotám kolem bodu mrazu od časných ranních hodin tvoří na silnicích na Kroměřížsku. Řidiči by měli být opatrní především v otevřených úsecích. Na Zlínsku je místy náledí.

Na Vsetínsku jsou hlavní silnice holé a mokré, silnice druhé a třetí třídy pokrývá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na Uherskohradišťsku jsou silnice holé a mokré. Platí to i pro silnici v úseku Buchlovských hor, která nad ránem začala namrzat a musela být chemicky ošetřena.

Jižní Čechy trápí mlha

Jihočeské silnice jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na některých komunikacích nižších tříd leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na Jindřichohradecku vane silný vítr.  Na Prachaticku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku zase komplikuje viditelnost mlha.

Ujetá vrstva sněhu krytá posypem leží na silnicích nižších tříd na Strakonicku, Táborsku a Jindřichohradecku.

 V Krkonoších na silnicích sníh

Na silnicích v Krkonoších zůstává vrstva uježděného sněhu o síle do tří centimetrů. Nebezpečná a zledovatělá místa silničáři posypali. Přes den by se v hradeckém kraji mohly ojediněle objevit mrznoucí déšť nebo déšť se sněhem a mohla by se tvořit ledovka.

Vítr by mohl mít na horách v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině a během dne by měl postupně slábnout.

Lanovka na Ještěd se konečně rozjela

Po čtyřech dnech začala v neděli dopoledne jezdit kabinová lanovka na Ještěd nad Libercem. V provozu je i lanovka na Lysou horu v lyžařském středisku v Rokytnici nad Jizerou, jež stála od pátku. Obě lanovky nejezdily kvůli silnému větru.

Lanovka na Ještěd se rozjela v 10 hodin, provoz obvykle zahajuje v osm. „Ráno stále foukalo od jihu přes 20 metrů na sekundu," uvedl strojník z horní stanice. Lanovka může při tomto směru větru jezdit do 16 metrů za sekundu, tuto podmínku se podařilo splnit právě před desátou. Kvůli silnému větru lanovka stála od čtvrtka. To na Ještědu nepamatují.

V sobotu vítr v nárazech na vrcholu hory dosahoval až 48 metrů za sekundu. Během dneška by měla síla větru nadále slábnout. Přes den bude zataženo, místy s deštěm, který ojediněle může namrzat. Srážky budou během dne většinou přecházet ve sněžení.

Silnice v Libereckém a Ústeckém kraji jsou s opatrnostní sjízdné. Dopravu mohou komplikovat mlhy, mrznoucí srážky i sníh na vozovkách. Silničáři varují před mlhou v Krušných horách, zledovatělá vrstva sněhu s kolejemi je na vozovkách nižších tříd Jablonecka, zbytky sněhu jsou na horských a podhorských silnicích Semilska a vozovkách nižších tříd Chomutovska.

V horách na Karlovarsku slunečné počasí

Některé silnice ve vyšších polohách Karlovarského kraje, které silničáři neudržují chemicky, mohou místy namrzat. Týká se to komunikací v nadmořské výšce zhruba mezi 900 a 1000 metry, kde se navíc drží mlha. Ostatní komunikace v regionu jsou sjízdné, často vlhké, řidiči by měli věnovat jízdě zvýšenou pozornost.

V místech, kde se mlha stále drží, jsou teploty lehce pod bodem mrazu. Nad hranicí mlhy je na horách jasné a slunečné počasí. Chemicky udržované silnice jsou většinou mokré a bez problémů sjízdné.

Reklama

Výběr článků

Načítám