Hlavní obsah

Babiš měl StB donášet na kolegy z Petrimexu, ukazují nové dokumenty podle ÚPN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) ve čtvrtek předložil bratislavskému soudu nově nalezené dokumenty, podle nichž současný ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš informoval v 80. letech komunistickou Státní bezpečnost (StB) o svých kolezích z podniku Petrimex. Jde o dvě listiny, které zmiňují agenta Bureše, což bylo údajně Babišovo krycí jméno. Píše to týdeník Euro.

Foto: Jan Koller, ČTK

Andrej Babiš přichází ke Krajskému soudu Bratislava I.

Článek

Podle jednoho z dokumentů se měl Babiš podílet na "prověrce“ bývalého obchodního náměstka Petrimexu Dušana Slezáka. StB ho chtěla získat jako agenta, Slezák to odmítl.

V druhém dokumentu, který se týká tehdejšího zástupce ředitele Petrimexu pro obchodování s plasty Richarda Szabóa, je informace o přijatém zápisu od agenta Bureše. StB Szabóa prověřovala pod krycím jménem "Turek", údajně kritizoval tehdejší komunistický režim.

Obě listiny spravoval důstojník StB Andrej Kuľha, který ve čtvrtek svědčil v Babišův prospěch. [celá zpráva]

"Po analýze skutečností jsem vyhodnotil, že nejde o vědomou spolupráci (Babiše s StB), a spis jsem odložil do archívu," prohlásil u soudu Kuľha.

K Babišovu svazku se u StB dostal v roce 1987, tedy pět let poté, co se nynější miliardář slovenského původu údajně stal spolupracovníkem StB. Kuľha u soudu také tvrdil, že Babišův svazek byl veden chaoticky a že v něm chyběly dokumenty.

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš přichází k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

Babiš vědomou spolupráci s StB popírá. Tvrdí, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky StB, odmítá ovšem, že byl agentem tajné policie. Kvůli archívním svazkům podal žalobu na ÚPN.

Soudkyně ve čtvrtek jednání odročila na 14. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám