Hlavní obsah

Televizní poplatky pro všechny zavádět nehodlám, brání se Herman

Novinky, Václav Lang
Praha

Třídenní maratón předávání resortů novým ministrům ukončil v pátek Daniel Herman (KDU-ČSL), kterého premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl na ministerstvo kultury. Nový ministr při této příležitosti odmítl informaci, že navrhuje zavést platbu za televizi i pro ty, kteří ji nevlastní.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) uvedl v pátek do úřadu ministra kultury Daniela Hermana.

Článek

Herman se brání, že jeho vyjádření bylo vytržené z kontextu. „Tehdy jsem byl dotazován na to, jestli jsou zajímavé některé zahraniční zkušenosti. Hovořilo se především o zkušenosti německé, kde tato praxe existuje. Já jsem řekl – nepamatuji si přesně ta slova, ale pamatuji si přesně ten význam – že je určitě dobré inspirovat se zahraničními zkušenostmi, ale na druhou stranu že nejsou vždycky stoprocentně přenositelné,“ uvedl.

„Neřekl jsem, že propaguji plošné zavedení poplatků třeba i pro ty, kteří televizi nemají. Něco takového jsem neřekl ani si to nemyslím,“ dodal.

Ani kultura nemůže žít z vůně květin

Jednou z priorit nového ministra, kterou zmínil předseda vlády Sobotka, by mělo být dokončení rekonstrukce Národního divadla.

Ministr kultury uvedl, že by se prostřednictvím resortu rád přičinil o pozvednutí intelektuální, mravní i morální úrovně. „Ministerstvo vnímám jako důležité – ne snad po stránce ekonomické síly, ale po stránce významu,“ řekl.

Připomněl, že v koaliční dohodě stojí, že by mělo z rozpočtu na resort kultury připadnout o jedno procento navíc. „Ani kultura nemůže žít z vůně květin,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám