Hlavní obsah

Orkán ženoucí se na ČR dosáhne rychlosti 145 km/h

Novinky, jas
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zvýšil stupeň výstrahy před větrem. V Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji varuje před extrémně silným větrem. Na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd nejsou vyloučeny nárazy přesahující i 145 kilometrů v hodině.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Upřesňujeme plošný rozsah výstrahy na silnou námrazu, silný až velmi silný vítr a ledovku. Pro vrcholové partie Jeseníků, Beskyd a Krkonoš vyhlašujeme výstrahu na extrémně silný vítr, a to zejména s ohledem na předpokládané nárazy větru během soboty,“ doplnili meteorologové čtvrteční varování. [celá zpráva]

Kvůli silnému větru je již teď například mimo provoz kabinková lanovka na Ještěd v Liberci. Naměřili tam rychlost 126 kilometrů v hodině, což více než dvojnásobně překračuje povolený limit. "V současné době je směr větru orientovaný kolmo na lana a za této situace může lanovka jezdit do rychlosti větru 16 metrů za sekundu. Před několika desítkami minut tam naměřili 35 metrů," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Nejezdí ani lanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou.

„Na Českomoravské vrchovině předpokládáme nárazy větru až 108 kilometrů za hodinu a na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd nejsou vyloučeny nárazy slabě přesahující 145 kilometrů za hodinu,“ uvedl ČHMÚ. Vítr by měl zeslábnout v průběhu noci ze soboty na neděli. V důsledku větru se bude vytvářet i silná námraza.

Ledovka naopak podle upřesněné výstrahy bude hrozit až od sobotního večera. V pátek i v sobotu se nicméně může ojediněle vyskytnout mrznoucí mrholení.

Již nyní dosahuje vítr na vrcholcích severních hor rychlosti přes 90 kilometrů v hodině. Na Ještědu naměřili v pátek poryv větru o rychlosti 126 kilometrů v hodině, což je třikrát více než limit pro bezpečný provoz lanovky, která tak musela být zastavena.

Reklama

Výběr článků

Načítám