Hlavní obsah

Na vládě už mi neřeknou jinak než Brabenec, směje se nový ministr

Novinky, Václav Lang
Praha

Nový ministr životního prostředí Richard Brabec už si podle svých slov zvykl, že jej lidé z legrace oslovují jako Brabence, jak ho omylem překřtili v dopise prezidentovi Miloši Zemanovi. Bere to ale s humorem a tvrdí, že je lepší být Brabencem než broukem Pytlíkem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a Richard Brabec

Článek

„Brabec už mi zjevně na vládě nikdo nikdy neřekne, možná, když budu dobrej, tak pan premiér. Takže jsem Brabenec, a dokonce jsem slyšel i o Ferdovi. Je to pořád lepší než brouk Pytlík a je to prostě jasné – už to tam mám,“ vtipkoval ministr na tiskové konferenci poté, co jej premiér Bohuslav Sobotka uvedl do úřadu.

„Na druhou stranu si myslím, že pro resort ministerstva životního prostředí je to poměrně dobrá kvalifikace, ale Brabec taky nebyl špatnej,“ dodal ministr.

Jeho jméno zkomolili v Lidovém domě v dopisu, který byl adresován prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten to premiéru Sobotkovi vytkl při jmenování nové vlády.

Brabec byl první ze zbývajících ministrů, které Sobotka v pátek uvádí do funkce. Popřál mu mnoho úspěchů a stanovil témata, která podle něj budou v resortu prioritní. První z nich je pokračování v programu Nová zelená úsporám, dále chce řešit kritickou situaci v některých regionech, například v Moravskoslezském kraji, kde obyvatele často sužuje špatné ovzduší. V neposlední řadě by byl Sobotka rád, kdyby Brabec dotáhl do konce novelizaci zákona o posuzování vlivu na životní prostředí.

Jedna z prvních cest nového ministra povede na Šumavu. V pátek také oznámil, že hodlá vyměnit všech pět náměstků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám