Hlavní obsah

Pospíšil opustil ODS

Právo, Novinky, val, zas, ada, nig, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší místopředseda ODS a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil opustil stranu. Uvažoval o tom už od kongresu v polovině ledna. Jako důvod v rozhovoru pro Právo uvedl ztrátu důvěry, ve straně prý pro něj už není místo. Poslanecký mandát si ponechá. Doplnil také, že dostal nabídku být poradcem náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

"Ve středu večer jsem své rozhodnutí sdělil panu předsedovi Fialovi," potvrdil Právu Pospíšil s tím, že jeho členství po šestnácti letech skončilo dnešním dnem. "Není to žádný útěk, slušně jsme se rozloučili," popsal Pospíšil svůj rozchod se stranou.

"Cítím, že v současné ODS pro mě není místo, a nerad bych ji dál poškozoval. Přeji ODS úspěšný restart, proto v klidu a bez hysterie odcházím," řekl Právu  Pospíšil.

Poslanecký mandát si ponechá proto, že získal ve volbách 36 procent preferenčních hlasů. "Pokud bude ODS chtít vrátit křeslo místopředsedy ústavně-právního výboru, plně to respektuji," řekl.

Podle šéfa klubu Zbyňka Stanjury se o tom klub musí pobavit. „V této chvíli to nepovažuji za prioritu, nemám červeno v očích, že bychom ho měli hned sesazovat ze všech funkcí,“ řekl Právu.

Bude radit Marvanové na současném ministerstvu

"Dostal jsem určitou nabídku od Hany Marvanové, která bude náměstkyní na ministerstvu spravedlnosti, na externí poradenství, zdůrazňuji, že bezplatné. To v žádném případě neznamená přiblížení se vládě. Zůstávám opozičním poslancem, který bude hájit pravicový program," dodal.

"Vládu primárně podporovat nebudu, vylučuji nějaké jednání, nejsem hlas ke koupi," poznamenal. Současně ale dodal, že nezastírá, že v některých nepolitických otázkách se může jeho názor lišit od názoru ODS. "Může to být třeba zákon o státním zastupitelství nebo jiná odborná témata," dodal Pospíšil.

Fiala: Není to šťastné

"S Jiřím Pospíšilem jsem se ve středu setkal a obsáhle jsme mluvili o důvodech, které ho vedou k odchodu z ODS. Jsou dlouhodobé, mají osobní i politické pozadí, proto je jeho rozhodnutí v tuto chvíli nezměnitelné," komentoval Pospíšilův odchod předseda ODS Petr Fiala. "Není šťastné, že ji právě nyní opouští její výrazný představitel, který se významně podílel na politice ODS v posledním desetiletí," dodal.

Také Stanjura Pospíšilovo rozhodnutí respektuje, byť jeho odchod považuje za škodu. „My jsme na kongresu udělali krok k restartu ODS a naše strana zůstává dál otevřená všem, kteří s námi sdílejí pravicové hodnoty a jsou ochotni je prosazovat i v tomto pro nás politicky nepříznivém období,“ poznamenal.

Pospíšil svou nejistotu, zda v ODS zůstat, zdůvodňoval tím, že necítí podporu své osoby. Na volebním kongresu usiloval o post prvního místopředsedy, ale nestal se jím. Nakonec nebyl zvolen ani řadovým místopředsedou.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil na snímku z října 2013 ještě jako člen vedení ODS.

Po volbě upozornil, že spolustraníci volili proti němu a že na některých lístcích bylo napsáno Nevolte Pospíšila. [celá zpráva]

Plzeňská ODS je bez šéfa

"Žádnou širší diskusi na Pospíšilův odchod z ODS jsme v kraji nevedli. Jeho týden trvající vyjadřování, že stranu opustí, nepovažuji za optimální. Neudělalo to ODS dobré jméno," řekl Právu místopředseda ODS v Plzeňském kraji Michal Šnebergr.

Šnebergr za výrazný moment považuje nedávný kongres v Olomouci. "Účelově převážná většina delegátů volila tak, aby se pan Pospíšil nestal místopředsedou," uvedl.

Krajská ODS Pospíšilovým odchodem přišla o svého šéfa. Strana bude muset mimořádně svolat regionální sněm, na kterém bude zvolen nový předseda. "Pospíšil byl výraznou politickou osobností a disponoval kvalitním projevem. Uvidíme, co další dny přinesou a co bude jeho odchod pro ODS znamenat," dodal Šnebergr.

Reklama

Výběr článků

Načítám