Hlavní obsah

Výstraha meteorologů: Vichr, námraza, ledovka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek varoval pro příští dny před velmi silným větrem, tvorbou ledovky a velmi silné námrazy. Výstraha platí pro všechny kraje republiky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

„Ve večerních hodinách očekáváme na našem území zesilování jihovýchodního větru, který se projeví zejména na Českomoravské vrchovině a ve vyšších a horských polohách na severu a severovýchodě našeho území. Nárazy větru se budou pohybovat mezi 70 až 110 kilometry v hodině, na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd dosáhnou rychlosti kolem 125 kilometrů v hodině. Vítr bude slábnout v noci ze soboty na neděli,” uvedli meteorologové.

Na horách se podle nich budou objevovat mrznoucí mlhy, při nichž se bude vytvářet námraza, která může být v kombinaci se silným větrem a mrznoucími srážkami velmi silná.

„Při mrznoucích srážkách se místy, zejména ve východních Čechách a na Českomoravské vrchovině bude tvořit ledovka,” dodali meteorologové. V horských oblastech se vlivem silného větru mohou tvořit sněhové jazyky.

Nebezpečí pomine v neděli

Nebezpečí pomine v neděli s přechodem studené fronty.

Varování před silnou námrazou platí od čtvrtečního poledne do sobotního večera pro všechny kraje. Vítr bude hrozit ve Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině  od čtvrtečních 17 hodin do sobotních 23:00.

Varování před ledovkou platí pro Vysočinu, Pardubický a Královéhradecký kraj od čtvrtečních 17 hodin do nedělního poledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám