Hlavní obsah

Na víkend se oteplí, na horách bude řádit orkán

V závěru týdne se bude zvolna oteplovat, zároveň však bude foukat silný vítr, který může na vrcholcích hor dosahovat až síly orkánu. Převládat bude oblačné počasí s občasnými srážkami, které mohou zejména v ranních a nočních hodinách namrzat, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek bude pokračovat počasí s velkou oblačností a přeháňkami. Ty mohou zejména na východě republiky večer namrzat. Čerstvý vítr bude v Čechách dosahovat rychlosti 54 km/h, na horách a na Vysočině bude v nárazech foukat až rychlostí 108 km/h a na vrcholcích Beskyd, Jeseníků a Krkonoš může dosahovat až rychlosti 144 km/h, což odpovídá síle orkánu.

V pátek bude pokračovat zataženo až oblačno s deštěm či smíšenými srážkami, které mohou namrzat. Objevit se mohou rovněž mrznoucí mlhy,“ dodala Honsová. Ranní minima klesnou na nulu až minus čtyři stupně, odpolední budou kolísat mezi minus jedním a třemi stupni. Místy se rtuť teploměrů může dostat až k šesti stupňům.

V sobotu bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže a teplé jižní proudění. Srážky budou v nížinách nejčastěji smíšené, na horách sněhové. Ranní teploty setrvají mezi nulou a minus čtyřmi stupni, odpolední maxima se dostanou na minus jeden až tři stupně. Ojediněle může být opět až šest stupňů. Vítr bude v průběhu dne slábnout, nicméně na vrcholcích hor může stále dosahovat rychlosti až 126 km/h.

V neděli bude dál panovat zataženo se smíšenými srážkami. Ranní minima i odpolední maxima zůstanou na sobotních hodnotách. Vítr již bude foukat pouze mírný.

V úvodu příštího týdne bud pokračovat počasí s velkou oblačností. Srážek by mělo být více, nejčastěji budou smíšené či sněhové. Odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám