Hlavní obsah

Prezident v proslovu zmínil i kanibala a obul se do ústavního právníka

Právo, rsk
Praha

Prezident Miloš Zeman se ve středu při svém proslovu na Hradě opřel také do odborníka na ústavní právo Jana Kysely z Právnické fakulty UK.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval Andreje Babiše ministrem financí.

Článek

„Jeden z ústavních právníků, kterého ČT občas sebere na ulici, ještě nedávno hovořil o tom, že prezident má právo odmítnout kandidáta na ministra pouze tehdy, je-li tento kandidát buď kanibal, nebo analfabet. Dnes tentýž právník varuje před tím, abych jmenoval ministrem financí Andreje Babiše,“ řekl Zeman.

„Politický argument“

Prezident narážel na Kyselova slova z prosince. „Pokud by podle nějaké pokřivené koaliční logiky předseda vlády navrhoval na ministra kanibala, tak by asi bylo vhodné, aby tomu prezident zabránil,“ řekl tehdy právník Kysela Právu.

Podle Kysely je ale třeba ujasnit si, zda se diskuse pohybuje ve sféře právních, nebo politických podmínek. Právu ve středu řekl, že prezident začal argumentovat právně, když nejprve požadoval lustrační osvědčení po Babišovi.

Pak ale podle Kysely přehodil výhybku na argument politický, neboť osvědčení přestal vyžadovat, ačkoliv ještě nebyl schválen služební zákon, který by ministra z lustrací vyňal.

„Pokud právně interpretuji lustrační zákon, tak při absenci služebního zákona lze dovodit, že ministr by lustrační osvědčení mít měl. V politickém světě lze argumentovat tím, zda nám lustrační osvědčení vadí, nebo nevadí, jestli se nám zdá pěkné, nebo ne. Ale nezveřejnil jsem svůj názor na pana Babiše nebo na to, kdo by ve vládě měl být a kdo ne,“ dodal Kysela.

Reklama

Související články

Zeman jmenoval vládu premiéra Sobotky

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu na Pražském hradě ministry koaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Je tvořen ministry ČSSD, hnutí ANO...

Výběr článků

Načítám